Páteční kulturní echo

20. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Koncert "Pablo de Sarasate v českých zemích" pořádá v Domě hudby v Plzni Společnost Karla Halíře. Připomíná jím dnešní 105. výročí úmrtí jednoho z nejvyhledávanějších houslistů své doby. Program je sestaven ze stejných děl, která Pablo de Sarasate spolu s německou pianistkou Bertou Marx přednesl v únoru 1908 ve dvoraně Waldekova hotelu v Plzni, dnešními interprety budou houslista Martin Kos a klavírista Štěpán Kos. Do plzeňského Domu hudby jste zváni na 19:. hodinu 30. minutu.

Flétnisté Silvie Schelingerová a Jan Ostrý s violoncellistou Liborem Maškem dnes koncertují na zámku ve Spáleném Poříčí. Kromě Haydnových skladeb uslyšíte hudbu Vaňhalovu a Beethovenovu. Koncert se koná v rámci "Haydnových hudebních slavností", na spálenopoříčský zámek zamiřte na 18. hodinu.

"Velké operetní gala" na dnešek nachystal Západočeský symfonický orchestr s dirigentem Martinem Peschíkem. Uskuteční se ve Společenském domě Casino v Mariánských Lázních, zazní ukázky z děl Strausse, Lehára, Kálmána a dalších skladatelů. Zpívat bude sopranistka Eva Štruplová. Začátek? V 19:30.

"Anna Karenina" - balet libretisty, choreografa a režiséra Libora Vaculíka s hudbou Dmitrije Šostakoviče v 19 hodin uvádí Velké divadlo v Plzni. Tolstého slavný román, inspirovaný skutečnou událostí, vypráví o síle vášně schopné prolomit bariéry společenské konvence. Titulní roli ztvárňuje Michaela Hosová Musilová, orchestr diriguje Petr Kofroň.

V Komorním divadle v Plzni vás v 19 hodin pobaví muzikál scénáristy a textaře Radka Balaše a hudebního skladatele Ondřeje Brouska "Adéla ještě nevečeřela". Muzikál se hrdě hlásí ke své filmové předloze, přidává ovšem mnoho nového.

"Mariánský podzim" - mezinárodní folklórní festival v barvách babího léta - pokračuje v Mariánských Lázních. Od 14 hodin vás čeká "Lidová písnička na kolonádě", v 19:30 pak "Roztančené divadlo, aneb to nejlepší z folklóru" v mariánskolázeňském divadle.

Plzeň dnes, 20. září, už pošesté hostí světově oblíbený formát inspirativních večerů "PechaKucha Night". Na jednom místě se sejde deset tvůrců napříč uměleckými obory z celé České republiky, aby veřejnosti představili své projekty, práci a nápady. "PechaKucha Night" proběhne od 20 hodin 20 minut v plzeňském industriálním prostoru Papírna. Samotné akci bude ve 20 hodin předcházet vernisáž prací 6 studentek Fakulty umění a designu Západočeské univerzity.

"Naše - Vaše kultura" - odpoledne na podporu integrace cizinců je připraveno od 15 hodin v Kulturním domě Peklo v Plzni. Těšit se můžete na vystoupení folklórního souboru Meteláček a kapel Poitín, Foli, Klub létajícího draka a dalších. Součástí programu je také ochutnávka mezinárodní kuchyně, tetování henou, výroba afrických náramků, pojízdná čajovna a jiné zajímavé aktivity. Za vstup se neplatí.

"Při troše tance - pro nezadané nová šance" - na taneční večer s tímto mottem láká do Měšťanské besedy v Plzni Odbor sociálních služeb plzeňského magistrátu. K tanci a poslechu bude hrát Duo Evergreen Klasik ve složení Jan Ježek a Jaroslav Špelina. Do Měšťanské besedy dorazte na 18. hodinu, vstup je zdarma.

Spustit audio

Více z pořadu