Páteční kulturní echo

4. říjen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Čtyřdenní mezinárodní přehlídka „Divadlo jednoho herce" probíhá v Chebu. O jediný festival svého druhu v Česku je tradičně velký zájem, zbývají poslední lístky na některá představení. Je mezi nimi také komediální pantomima o lidských typech "Chutilo vám, páni", kterou nastudoval herec a režisér Pavol Seriš - ta je v plánu od 16 hodin ve studiu d. A dále "Sólo pro Lu" - osobní příběh čínské herečky a zpěvačky Jing Lu žijící v Praze, se kterým vás seznámí v 19 hodin za oponou chebského divadla.

Na operetu "Polská krev" Oskara Nedbala láká Velké divadlo v Plzni. „Polská krev" bývá označována za nejlepší dílo Oskara Nedbala a je druhou z jeho šesti operet. Populární písničky jako „Jste kavalír, to vím" nebo „Blondýnky něžné" si vás opět získají v plzeňském Velkém divadle a to v 19 hodin.

Tragikomedii "Garderobiér" od současného anglického dramatika Ronalda Harwooda uvádí Komorní divadlo v Plzni. Příběh je z válečného Londýna, první herec představení Král Lear kolabuje a jeho oddaný garderobiér se snaží zachraňovat situaci. Pravda s iluzí i tragika s humorem se spojí na jevišti plzeňského Komorního divadla v režii Zdeňka Kaloče v 19 hodin, hlavní roli ztvárňuje Antonín Procházka.

"Korunní svědek" - slavnou detektivku Agathy Christie o lásce a zradě, plnou zvratů a s nečekaným koncem sehraje od 19 hodin v Divadle Dialog v Plzni divadelní soubor Propadlo.

Weissův "Koncert pro loutnu a smyčce" a slavné árie a sbory z pera Verdiho, Lehára, Mozarta a dalších skladatelů jsou mimo jiné na programu dnešního koncertu Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně a jeho německých hostů. Koná se od 19:30 v mariánskolázeňském Společenském domě Casino.

Ve spolupráci s hudební vysokou školou v Ženevě pořádá Karlovarský symfonický orchestr "Koncert absolventů". Zváni jste na 19:30 do Lázní III. Zazní skladby Beethovena, Dvořáka, Rossiniho a dalších autorů.

"Plzeňské notování" - 5. ročník festivalu sborového zpěvu dnes začíná v Plzni. Jeho účelem je vytvořit prostor pro prezentaci široké škály stylů sborové hudby, zprostředkovat setkání pěveckých sborů nejen z Plzeňského kraje a přiblížit sborový zpěv široké veřejnosti. V plzeňském Domě hudby se dnes od 15 do 19 hodin představí dětské sbory - Berušky a Sedmikrásky z Klatov a Hlásek z Přeštic.

"Pohádkový večer s Plzeňskou filharmonií" můžete spolu se svými dětmi prožít v Horšovském Týně. Zjistíte, že velký orchestr si s pohádkovými melodiemi rozumí a klasika není pohádkám vzdálená. Hudbu uměleckým přednesem doplní Otakar Brousek mladší. Neobvyklý koncert pro malé i velké se uskuteční od 17 hodin v horšovskotýnském kostele svatých Petra a Pavla.

"Brazilským dnem" pokračuje v hotelu Thermal v Karlových Varech "Tourfilm". Pátek je hlavním dnem třídenního mezinárodního filmového festivalu turistických filmů, jehož hvězdou je francouzská producentka Céline Cousteau.

"Jaromír Vraštil - Ilustrátor dobrodružství" - to je název výstavy, která je ode dneška k vidění v Galerii Jiřího Trnky v Plzni. Vraštil společně se Zdeňkem Burianem, Gustavem Krumem a Bohumilem Bimbem Konečným patří mezi klasiky české ilustrace dobrodružné literatury ve druhé polovině 20. století. Jemu věnovanou výstavu můžete v plzeňské Galerii Jiřího Trnky navštívit do 28. října.

Unikátní putovní výstavu drátenického umění "Kohútik jarabý: drotárstvo - slovenský fenomén" dnes zahajuje Národopisné muzeum Plzeňska. Výstava je zakončením dlouhodobého projektu Považského muzea v Žilině, prezentuje práce 50 mistrů dráteníků, kteří různými tradičními drátenickými posupy zpracovali motiv kohouta. V naší krajské metropoli je součástí festivalu "Česko-Slovenské dny v Plzni" a v Národopisném muzeu si ji můžete prohlédnout do konce října.

25. výstavu ovoce, zeleniny a květin „Zahrada Pošumaví" najdete ode dneška do pondělí 7. října v Kulturním domě v Klatovech. Vítáni tam budete denně od 9 do 17, v poslední den výstavy od 9 do 16 hodin. „Zahradu Pošumaví" v Klatovech jako vždy provázejí odborné přednášky, poradenská služba a kulturní program.

Spustit audio

Více z pořadu