Páteční kulturní tipy

23. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Stovky kostelů a modliteben po celé České republice dnes v rámci „Noci kostelů" zdarma otevřou své dveře veřejnosti. Těšit se můžete na komentované prohlídky, kulturní program a v neposlední řadě zpřístupnění prostor, kam se běžný návštěvník jindy nedostane. Podrobnosti najdete na www.nockostelu.cz.

3 tipy ze západních Čech: Poprvé se do „Noci kostelů" zapojí před 80 lety postavený evangelický kostel v Kralovicích, jehož autorem je architekt Hanuš Zápal. V kapli vodního hradu Švihov si budete moci při svíčkách prohlédnout a porovnat různá sochařská ztvárnění Panny Marie. A ve zřícenině kaple Nejsvětější Trojice v zaniklé obci Račín u Nečtin vás v 21 hodin čeká „Májové nokturno", koncert barokní hudby pod širým nebem v podání Tre Insegnanti.

Zvon Hroznata - třetí ze čtyř chybějících zvonů pro katedrálu svatého Bartoloměje - dnes bude odhalen na náměstí Republiky v Plzni. Poté vystoupí Plzeňský fanfárový sbor pod vedením Petra Mráze. Účast mimo jiné přislíbili plzeňský biskup František Radkovský a arciděkan farnosti Emil Soukup. Slavnostní akt je naplánován na 17. hodinu. Hroznata přibude ke dvěma už pořízeným zvonům Maria a Jan Nepomucký. Sbírka „Ze srdce zvon" stále pokračuje, vybírají se prostředky na odlití posledního zvonu Bartoloměj.

Operu Bohuslava Martinů „Voják a tanečnice" uvádí Velké divadlo v Plzni. Skladatel se ve své vůbec první opeře nechal inspirovat atmosférou revue, ale také operetou a jazzem. Budínovo libreto je plné humoru a inscenace vhodná pro celou rodinu. V plzeňském Velkém divadle budete vítáni v 19 hodin.

„Freddie - The King of Queen" - taneční muzikál o životě a kariéře Freddieho Mercuryho nabízí Komorní divadlo v Plzni. Hudebně-taneční drama věnované vůdčí osobnosti skupiny Queen vás v plzeňském Komorním divadle osloví v 19 hodin.

„Úhlavní přátelé" v provedení pražského Divadla v Rytířské dnes večer ovládnou Karlovarské městské divadlo. Ve svěží komedii francouzské dramatičky Carole Greep excelují Tereza Kostková, Miroslav Vladyka, Nela Boudová a Radek Holub. Co způsobí neopatrné zacházení s mobilem při cestě na návštěvu nejlepších přátel? Nechte se překvapit v 19:30 v divadle v Karlových Varech.

Komedii Zory Kostkové „Z louže pod okap" přiváží do Františkových Lázní Fanny Agentura. V realitě je sice každá zlodějina k pláči, ale v tomto příběhu je hlavně k smíchu. Účinkují Vladimír Kratina, Dana Homolová, Michaela Dolinová a Filip Tomsa - dnes od 19:30 ve františkolázeňském Divadle Boženy Němcové.

Slavnostní premiéru hry Mariána Pally „O zlém Drndovi" na dnešek připravilo Divadlo Alfa v Plzni. Horůrek pro děti od pěti, jak si ho jednou večer vymyslel kluk jménem Karlík, nastudoval hostující režisér Radovan Lipus. Začátek je v 18 hodin.

Václav Žákovec hraje od 18 hodin v restauraci Chodská chalupa na Hrádku u obce Újezd na Domažlicku. Vstup na hudební večer je zdarma, organizátoři doporučují rezervaci předem.

„Šangri-la: Hledání ztraceného ráje" - to je název interaktivní výstavy, která je ode dneška k vidění v Západočeském muzeu v Plzni. Přibližuje život lidí, kulturní a náboženské tradice a přírodu Tibetu, Nepálu, Indie a Bhútánu. Magickou atmosféru zemí Himálaje můžete v Západočeském muzeu v Plzni čerpat po několik měsíců - až do začátku února příštího roku.

Karlovarský symfonický orchestr uvede v 19:30 v Lázních III v Karlových Varech díla dvou hudebních velikánů - Petra Iljiče Čajkovského a Antonína Dvořáka. Zazní Čajkovského Koncert pro housle a orchestr a Dvořákova Symfonie č. 7. Jako sólista se představí houslový virtuos Jiří Vodička, který patří k nejvýznamnějším českým houslistům. Koncert bude řídit dirigent Vladimír Válek.

Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně vás provede světem operety. V mariánskolázeňském Společenském domě Casino zazní od 19:30 slavné melodie z operet Noc v Benátkách, Ptáčník, nebo Netopýr. Zpívat bude sopranistka Eva Štruplová a dirigovat bude Martin Peschík.

Dynamická pražská formace Tvt Quartet, v čele se jazzovou zpěvačkou Zuzanou Nývltovou, zahraje od 20 hodin v karlovarském hotelu Imperiál. V jejich repertoáru nechybí nejznámější jazzové standardy a pohodové bossaanovy a evergreeny world music.

Jazzová hudba je připravena také v karlovarském klubu Paderewski. Na scéně Husovka se představí chebský kvartet Karité. Od 19:30 na vás čeká večer plný standardní i nestandardní jazzové muziky.

Spustit audio