Pátrání po vrahu. Detektivka podle humoristy Jaroslava Haška

31. březen 2024

V obchodě je nalezena mrtvola majitele přikrytá starými časopisy, uříznutá hlava nešťastné oběti leží pod pultem. Vypadá to jako krvák, ale krvák to asi nebude, je-li autorem Jaroslav Hašek. Detektivní povídka to je, to ano, ale zdali detektivové v čele s nejschopnějším pražským detektivem, inspektorem Danihelkou přijdou na to, kdo je vrahem, je ve hvězdách.

Čte: Martin Hruška
Napsal: Jaroslav Hašek
Zvukový mistr: Pavel Schober
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice

Povídku najdeme například v antologii s názvem Lupiči nedobytných pokladen, která vyšla v roce 2015 v Knižním klubu.

Během svého života vydal Jaroslav Hašek (1883-1923) knižně nebo časopisecky více než tisíc povídek, fejetonů a črt. Jeho dílo dodnes není spolehlivě zmapováno, řada jeho textů se ztratila a u jiných není autorství zcela prokázané. Publikovat začal už jako dvacetiletý mladík, v roce 1903 mu vyšla básnická sbírka Májové výkřiky. O pár let později se začal psaním živit. Redigoval například časopisy Ženský obzor nebo Svět zvířat, přispíval do Českého slova nebo do Humoristických listů.

Jaroslav Hašek

Novinářská praxe ovlivnila i jeho autorský beletristický styl – uměl najít ve svém okolí zajímavé nebo zábavné téma, lehce popsat situaci a prostředí, ovládal umění zkratky i vtipné pointy. Je známo, že Jaroslav Hašek psal lehce, bez přípravy, dost často na požádání v hostinci, aby si vydělal na pivo, jak na to ve svých pamětech vzpomíná jeho dlouholetý přítel malíř Josef Lada: „Hašek dával přednost vyplacení honoráře v hotovosti, z ruky do ruky, třeba s určitou ztrátou. Raději, než by čekal až po otištění, kdy se teprve vypočítával honorář podle řádků.“

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio