Paví oka

Paví oka podle receptu Mirky Kuntzmannové

Tento pokrm pochází z jižních Čech, zejména z okolí Kardašovy Řečice, kde býval a leckde ještě je velice oblíbený. Nikdy nechyběl na svátečním stole, ale i dny obyčejné dovede povznést na sváteční. Proto stojí za zkoušku si paví oka připravit.

Suroviny na čtyři až šest porcí:

500 g hrubé nebo polohrubé mouky

20 g droždí

2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje

3 lžíce moučkového cukru

250 ml mléka

2 vejce

sůl

Suroviny na náplň:

150 g mletého máku

2–3 lžíce cukru

cca 200 ml mléka

špetka mleté skořice

1–2 mleté hřebíčky

1 lžička másla

Suroviny na posypání a polití:

moučkový cukr

rozpuštěné máslo

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, nebo olej, sůl a vykynutý kvásek, připravený z 5 lžic teplého mléka, 4 lžic mouky, lžičky cukru a droždí. Zbylým vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které propracováváme tak dlouho, dokud se na jeho povrchu netvoří puchýře. Poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na cca 4 díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále obdélníkové placky cca 20 x 30 cm a silné 0,5 cm. Pomažeme je makovou nádivkou, stočíme jako rolády a konce stiskneme. Necháme je ještě 10 minut kynout. Pak je vaříme v mírně osolené vodě cca 6 minut. Po uplynutí této doby je obrátíme a vaříme dalších 6 minut.

Vařené rolády vyndáme na prkénko, propícháme je špejlí a nakrájíme na kolečka, silná cca 2 cm.

Plátky rolády vkusně upravíme na talíře, posypeme cukrem a omastíme rozehřátým máslem.

Příprava nádivky:

Umletý mák dáme do rendlíku, přidáme cukr a mléko a uvaříme doměkka.

Do uvařeného máku přidáme čerstvé máslo a koření, promícháme a necháme vychladnout.

Celková doba přípravy jídla podle tohoto receptu trvá 2 hodiny.