Pavla Horáková: Aerovka cililink. Přijměte pozvání na výlet do Orlických hor i do poválečné historie

28. květen 2023

Automobil, který dostal svoji libozvučnou přezdívku podle zvonivého zvuku při startování, si koupil ve 30. letech vypravěčův strýček továrník. Po válce, když kvůli znárodnění o svoji firmu přišel, přenechal starou dýchavičnou aerovku příbuzným. A ti s ní podnikli spoustu výletů.

Čte: Hanuš Bor
Připravila: Zuzana Černá Vlčková
Napsala: Pavla Horáková
Dramaturgie: Martin Velíšek
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 8. 7. 2022

Jeté auto s plátěnou střechou nebylo vozem do nepohody a pohodová nebyla už ani doba, v níž modrá aerovka s pravostranným řízením brázdila Orlické hory a jejich podhůří…

Plzeňská rodačka Pavla Horáková (1974) jako spisovatelka debutovala detektivní trilogií pro děti s názvem Tajemství Hrobaříků, Hrobaříci v Podzámčí a Hrobaři a Hrobaříci, vycházela postupně v letech 2010 až 2012. Spolu s Jiřím Kamenem pro Český rozhlas Vltava připravila cyklus Polní pošta věnovaný dopisům a pamětem českých vojáků v první světové válce, na nějž navázali publikacemi Přišel befel od císaře pána (2015) a Zum Befehl, pane lajtnant (2018). Ve stejném roce vydala svůj první velký román pro dospělé s názvem Teorie podivnosti, v následujícím roce za něj získala Magnesii Literu v kategorii próza. V roce 2021 jí vyšel druhý román pro dospělé Srdce Evropy, příběh dvou žen, které od sebe dělí sto let - současné učitelky Anežky a svérázné moravské venkovanky Kateřiny.

Pavla Horáková

Pavla Horáková je také autorkou řady povídek. Píše je i „na objednávku“, například pro Český rozhlas. Jak sama říká, nevadí jí být svázaná nějakým zadáním. „Naopak, u menších útvarů to vítám. Když mám dané mantinely, pokud jde o obsah i rozsah, pracuje se mi snáz. Navíc mám spoustu poznámek, které se mi nehodí do románů, a naopak se z nich dá vytvořit ucelený krátký příběh. Takže vítám, když mě čas od času někdo osloví a já můžu sáhnout do šuplíku pro uleželý námět.“ Speciálně pro Český rozhlas napsala kromě povídky Aerovka cililink také povídku Stokoruna nebo Návrat.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio