Peníze na revitalizaci sídlišť zdaleka nestačí

19. březen 2009
Tento pořad

Téměř sto tisíc lidí žije na plzeňských sídlištích. A ta bohužel nezadržitelně stárnou. Na regeneraci sídlišť i samotných panelových domů by bylo potřeba více státních i evropských peněz. A jak zjistila Martina Klímová - majitelé domů i samotná města na ně jen těžko dosahují.

Výrazně více státních i evropských peněz na regenerace sídlišť i vlastních panelových bytů by uvítala všechna města i majitelé domů v Plzeňském kraji. Na národní dotace radnice těžko dosahují, na evropské peníze, jichž bude pro všechny země EU málo, ještě hůře. Soukromníci se snaží využívat peníze ministerstva pro místní rozvoj, ale více zatím spoléhají na půjčky a vlastní zdroje, zejména fondy oprav.

Od roku 2000 investovala města v kraji do sídlišť několik set milionů korun z rozpočtů. Soustředí se na úpravy veřejných prostranství, vlastníci bytů pak zateplují, mění výtahy a interiéry. Města, jež vesměs vlastní v sídlištích už pouze desítky bytů, zkvalitňují hlavně zeleň, parkoviště, hřiště a cesty. Starosta Tachova Ladislava Macáka například vidí - při současné státní podpoře - dokončení úprav dvou sídlišť na desetiletí. Tachova už dvakrát neúspěšně žádal o národní dotace. Město by uvítalo více peněz, aby mohlo provést úpravy celků, a ne malých částí.

Plzeň vložila do obnovy sídlišť desítky milionů korun. Do konce roku připraví program regenerace všech sídlišť. Bory a Slovany už v únoru schválili zastupitelé. V každé z těchto čtvrtí chce město obnovit jeden vnitroblok, na nějž zažádalo o národní dotace. Akce přijdou shodně na deset milionů korun, od státu mohou dostat až pět milionů Kč na dvě stavby ročně.

Logo

Programy regenerace, které se dokončují pro Lochotín, Vinice, Košutku, Bolevec, Skvrňany a Doubravku, jsou podmínkou národních dotací EU dává peníze pouze do nejvíce zanedbaných sídlišť, která jsou ve všech zemích od východu na západ. Podmínky jsou velmi tvrdé. Podpora musí jít do prostranství i bytů zároveň. Žádat by muselo město za všechny vlastníky a ručilo by za úvěr. Plzeň zatím nedostala peníze na žádnou regeneraci prostranství sídlišť, do nichž už dala za osm let desítky milionů korun.

Město vlastní už pouze desítky bytů na sídlištích, ale všechna veřejná prostranství mezi domy. Z anket vyšlo, že lidé chtějí zkvalitnění ploch, ne rozšíření. Zeleň nechybí, ale je nutná úprava a parkovací místa. Většina domů se obnovuje. Největší tempo je u soukromníků, kteří už vlastní přes polovinu panelových bytů v Plzni, z nichž se lidé hromadně nestěhují.

autor: mkl
Spustit audio