Perníčky, které se vždycky povedou
Výtvarnice a lektorka kurzů lidových tradic Radka Grösslová poradila, jak na pečení a zdobení perníčků.
Suroviny na těsto:
1 lžička rumu
12 lžic tekutého medu
4 celá vejce
5 lžic rozpuštěného másla
3 lžíce kakaa
35dkg moučkového cukru
2 balíčky prášky do perníku
1kg hladké mouky
Postup přípravy perníčků:
Tekuté suroviny promícháme ručně metlou. Přidáme 35 dkg prosátého moučkového cukru, 2 prášky do perníku a 3 lžíce kakaa. Znovu promícháme metlou.
Nakonec přidáme 1 kg prosáté hladké mouky. Zpracujeme, dáme na talíř, necháme pod folií 2 hodiny v pokojové teplotě odpočinout.
Potom rozválíme na 3-4 mm silnou vrstvu. Vytvarujeme formičkami.
Pečeme na 200 stupňů 7 minut. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Perníčky se nesmí zdobit hned po upečení! Necháme 3 dny v klidu.
Postup přípravy polevy:
Přes kovové sítko 2 polévkové lžíce bílku, smícháme s pudrovým moučkovým cukrem. Cukr přidáváme postupně, že je poleva hezky táhlá.
Zdobíme sáčky na zdobení.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?