Pes nežere granule? Možná je chyba ve vás

21. listopad 2016
Poradíme vám

Také byste svému domácímu mazlíčkovi snesli modré z nebe? Proč mu nedopřát pamlsek, když tak smutně kouká... Mějte ale na paměti, že někdy tímto přístupem můžete psovi, stejně tak i sami sobě, pěkně zkomplikovat život.

Příkladem je situace posluchačky, která rok a půl staré fence německého ovčáka kupuje kvalitní krmivo. Do dnešních dní vystřídala produkty několika výrobců, za granule utrácí obrovské sumy, přičemž fenka stále odmítá žrát. V čem je problém?

„Když muž není doma, fenka ode mě dostane pamlsek. A muž mi pak nadává,“ svěřuje se posluchačka se standardním postupem a veterináři Františku Zahrádkovi už svítá. „Proč by fenka jedla závodní svíčkovou, když dostane od maminky pečenou husu,“ namítá s úsměvem a doporučuje striktní přístup, kdy psovi v podobných případech nabídnete pouze granule, i kdyby měl třeba krátkodobě hladovět tím, že se jich ani nedotkne. „Fenka dobrovolně hlady neumře, věřte mi,“ ubezpečuje tazatelku odborník.

Veterinář František Zahrádka

Buďte neoblomní a zapomeňte na pamlsky

„Vy jste měkká, problém je s vámi,“ pokračuje pobaveně veterinář a dodává: „za 25 let své kariéry jsem zažil jednoho jediného psa, který se 10 dní nedotkl granulí, když jsem majiteli zakázal podávat cokoliv jiného. Ale to byl pes, který trucoval.“ „Když ona je tak krásná, já ten smutný pohled nemůžu vidět,“ kontruje tazatelka a František Zahrádka veškeré své doporučení shrnuje do jednoho jediného slova: „Vydržte!“ Řešíte-li jako chovatelé podobný problém, zkuste to také a nenechte se obměkčit psíma očima. Pomůžete tím zvířeti, i sami sobě.

Přete se doma o to, jaký přístup ke svému domácímu mazlíčkovi zaujmout? Nevíte si rady? Na vaše dotazy každé pondělí po osmé hodině odpovídají odborníci - veterináři a kynolog.

Spustit audio