Pesimistický text, ale úspěch jako hrom

2. prosinec 2020

Valná většina písniček z oblasti populární hudby je opatřena texty optimistickými a veselými. Nakonec je to třeba. Poslechněte si podrobnosti o skladbě, která má k něčemu takovému dost daleko. A přece se stala jedním z nejúspěšnějších hitů v historii moderní hudby.

Na začátku prosince se na prvním místě hitparády ve Velké Británii objevila písnička Green Grass Of Home v podání Toma Jonese. Pro velšského umělce a jeho gramofonovou společnost znamenala skladba sedm týdnů na vrcholu prodejnosti a více než milion prodaných desek.

Skladba se hrála po celém světě a do dnešních dnů ji nazpívaly stovky zpěváků včetně Elvise Presleyho, Johnyho Cashe, Kennyho Rogerse nebo u nás Pavla Nováka. Jako první s tímto hitem dosáhl výraznějšího úspěhu country muzikant Porter Wagoner, ale Tom Jones se s ní seznámil až na albu Jerry Lee Lewise. Skladatel písničky Claude Putman jako by tušil, že skladba Green Grass Of Home postupem času zlidoví a tak ji vybavil, jak už to u mnoha lidových písní bývá, dosti smutným až pesimistickým textem.

Skladba je z počátku optimistická a zpívá ji muž, který se vrací po letech do rodného kraje plného vzpomínek na starý dub, u kterého si hrál a zelenou trávu jeho domoviny. Na nádraží ho vítají rodiče a jeho milovaná Mary. Ale posluchač záhy zjistí, že se to odehrává ve snu a po probuzení muž zjistí, že je ve vězeňské cele, kde čeká na popravu. Ani konec není optimistický, i když se muž domů vrací. Ale proto, aby byl pochován pod zelenou trávu u starého dubu. Krásná melodie a zvláštní text zajistily hitu vstup do kategorie věčně zelených.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.