Pět let slávy dívčí kapely Holki

26. březen 2020

Pět let slávy a hitů – tak se dá charakterizovat úspěch českého dívčího kvarteta, které si říkalo Holki s měkkým „i“ na konci. Radana, Kateřina, Nikola a Klára se proslavily v takových hitech, jako Už mi nevolej, Když mě líbáš, Jsi senzační, Mám ráda a na konci kariéry hlavně písní Máma, ale to už jenom ve třech. Jaký byl ale jejich první hit? Jaroslav Kopejtko nám to všechno řekne.

Základem úspěchu je originální nápad. V roce 1999 se na chvíli vrátil do České republiky Čechoněmec Peter Fider, který se v roce 1985 odstěhoval se svou matkou z rodných Karlových Varů do západního Německa. Při cestě zpátky ho napadlo, že by mohl založit dívčí skupinu, napsat pro ni písně, sám ji natáčet a produkovat ji.

Vzal si půjčku na nové studio, vyhlásil konkurz, a tak v roce 1999 vznikla česká dívčí skupina Holki, která v roce 2001 získala bronzového slavíka.

Poprvé se do povědomí posluchačů Holki dostávají písní „Už mi nevolej!“, která jasně ukazuje svoji orientaci na cílovou skupinu teenagerů, především dívek.

Ještě v roce svého vzniku vydávají své první album s názvem „S láskou“, které bylo úspěšné.

V roce 2003 se pro odchod na samostatnou dráhu rozhodla Klára Kolomazníková. Skupina tak nějaký čas fungovala ve třech. Do konce roku ještě zbytek skupiny drží pohromadě a v triu vydávají album s názvem „Ať to neskončí“. Poté oficiálně Holki ohlašují konec své existence.

Touto písní to vše v roce1999 začalo – Už mi nevolej.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.