Petula Clark slaví devadesátku

15. listopad 2022

Narodila se 15. listopadu 1932. Svoji kariéru zpěvačky a herečky dosud nepřerušila. Jmenuje se Petula Clark a má 90. narozeniny.

O tom, že hodina bývá někdy nekonečnou, zpívalo hodně zpěvaček, a písničku Pátá má ve svém repertoáru snad každá taneční kapela u nás. Jako první ji však, a jak už to na světě chodí, spíše šťastnou náhodou nazpívala anglická zpěvačka Petula Clark.

Začínala jako dětská hvězda a proslavila se za druhé světové války, kdy zpívala pro vojáky. I když chtěla být spíše herečkou, než zpěvačkou, první písničku v hitparádě měla v padesátém čtvrtém roce. Jenže čas je běžec s dlouhým krokem a být stále dětskou hvězdou nešlo do nekonečna. Navíc se objevil nový hudební žánr – rokenrol a sláva mladé hudebnice uvadala. Ráda jezdila do Francie a tam se také pokusila o štěstí. Úspěch se dostavil a to nejen tam, ale také v Itálii, Německu, Španělsku a také doma v Anglii. I když písníčky byly úspěšné, dnes už si na ně vzpomene jen málokdo.

Skutečně velký hit získala díky skladateli Tony Hatchovi v šedesátém čtvrtém roce. Byla to výše zmíněná skladba Downtown, kterou chtěl autor původně věnovat skupině Drifters. Když byla Petula Clark pozvána do Ameriky, Tony Hatch pro ni v letadle složil další slavnou skladbu. Vypráví se, že když ji zazpíval spolucestujícím, všichni měli za to, že bude mít velký úspěch. A tak se hit My Love dostal do hitparád.

V r. 2006 o Petule Clark natočila BBC dokumentární film.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.