Phil Collins slaví 69. narozeniny

Své 69. narozeniny dnes slaví anglický zpěvák Phil Collins, držitel prestižních cen Grammy a Oscar, který se nejvíce proslavil jako lídr hudební skupiny Genesis. I když ve svých 60 letech prohlásil, že s hudební kariérou končí a odchází do důchodu, přesto se po čtyřech letech rozhodl, že si ještě zkusí větší světové turné a novou desku. V Praze koncertoval v loňském roce, a to vsedě. 

Narozeniny dnes slaví Phil Collins muzikant, kterého bychom mohli bez uzardění nazvat dvorním dodavatelem zboží, které lze označit jako volnou formu spojující rokovou a popovou hudbu se soulem, jazzem a melodickými nosnými baladami.

Inspiraci v průběhu svého života čerpal i v jiných žánrech. Vzpomeňme na jeho začátky, kdy v roce 1970 odpověděl na inzerát v novinách. Skupina Genesis hledala bubeníka. Zkoušku absolvoval v domě Petera Gabriela, kterého později nahradil v roli frontmana.

Musel se naučit skladby ze druhého alba Genesis vydaného právě v roce 1970, aby s nimi mohl absolvovat koncerty. Proto Collins nevynechal žádnou zkoušku a vše, co bylo nutné, se naučil zpaměti.Postupem času se ukázalo, že se o hvězdné renomé Genesis zasloužil vrchovatou měrou.

V roce 1996 Collins Genesis opustil, aby se mohl věnovat více své sólové dráze. Poslední album Genesis s Collinsem vyšlo v roce 1991. 

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.