Pikantní vepřové se zeleninou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

cca 700 g vepřového masa (na to je právě ideální váleček)
2 větší cibule
1/2malého květáku
2 středně velké mrkve
1 malá konzerva sterilovaného hrášku
3 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
2 lžíce plnotučné hořčice
sádlo nebo olej
mletý pepř
1 kávovou lžičku cukru
sůl
vývar nebo voda na podlití

Na zahuštění:
250 ml kysané smetany
1 lžička sladké papriky
1 lžíce polohrubé nebo hladké mouky


Postup:

Omyté a osušené maso nakrájíme přes vlákna na plátky, které naklepeme, osolíme a opepříme. Na tuku necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme hořčici, cukr a krátce osmahneme. Na tento základ vložíme připravené maso, trochu podlijeme vývarem nebo vodou, přiklopíme poklicí a dusíme cca 25 minut. K téměř měkkému masu přidáme omytou mrkev nakrájenou na hranolky nebo kolečka a květák rozebraný na růžičky. Opět trochu podlijeme a dusíme ještě cca 10 minut. Když je vše měkké, přidáme kečup, sterilovaný hrášek a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mletou papriku a mouku. Chvíli povaříme a potom pod poklicí necháme ještě několik minut „dojít.“

Přílohy: brambory v různých úpravách, dušená rýže, dušená pohanka, dušená quinoia, pečivo

Celková doba přípravy: cca 1 hodina
6 porcí

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.