Pivní koblížky s brusinkami a dušenými hruškami

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle šéfkuchaře Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích


Suroviny pro 4 osoby :


Na těsto:
8 žloutků
1 kostka droždí
1 lžíce rumu
1dcl piva
300 g hladké mouky
1 lžíce cukru
100 g másla
kůra z jednoho citrónu

olej na smažení

Na náplň:
100 g brusinek
kelímek zakysané smetany
špetka skořice
moučkový cukr
3 hrušky
25 g másla

Postup:


Začneme těstem: žloutky smícháme s rozpuštěným máslem, přidáme rum a pivo. Z
droždí a cukru připravíme kvásek. Když začne kynout, smícháme s moukou a
citrónovou kůrou a spojíme v hladké těsto. Necháme vykynout. Po vykynutí
rozválíme na silnější plát. Skleničkou vykrojíme kulaté tvary koblížků a
necháme je ještě chvilku vykynout.
V rozpáleném oleji na 160° C koblížky usmažíme z obou stran dozlatova, dáme
okapat na sítko nebo na ubrousek a necháme vystydnout.
Potom rozděláme brusinky do cukrářské stříkačky a naplníme jimi koblížky z
boku.
Na závěr připravíme hrušky: na pánev dáme rozpustit máslo, přidáme na
kostičky rozkrájené oloupané hrušky, skořici a cukr. Podusíme doměkka.
Na talíř přijdou koblížky, rozvařené hrušky a lžička smetany.

Zapíjíme tmavým nebo ovocným pivem, případně vídeňskou kávou.

autor: šéfkuchař