Planou bude zahřívat sláma

18. červenec 2006

Planou na Tachovsku začne od října vytápět kotelna na slámu z obilí, která zajistí dlouhodobé dodávky farmářům z okruhu do deseti kilometrů. Město už odstavilo oba uhelné kotle, které vytápěly sídliště, kde žije polovina obyvatel. Investice za 45 milionů korun, na níž získalo město 85 procent peněz od státu, výrazně zlepší životní podmínky v Plané. Cenu tepla ale nijak nezvýší.

Dva kotle o celkovém výkonu téměř čtyři megawatty staví a bude minimálně deset let provozovat brněnská Tenza, která si také sama zajistí ekologické palivo. Zájem o stavbu a provoz kotelny mělo 15 firem.

Dva kotle, každý o výkonu 1,8 MW, spálí za rok 1300 tun slámy a 4500 tun kůry a štěpky. Jeden bude na odpad z obilí, druhý na zbytky z pil a lesů. Teplou vodu pro sídliště ohřívá nyní záložní plynový kotel o výkonu 1,9 megawattu, který plně postačuje. Výhledově bude sloužit pouze jako zdroj pro pokrytí zimních energetických špiček.

Logo

Planá nahradí 17 let staré kotle na uhelný prach. Podle starosty pětitisícového města Karla Vrzaly, se v roce 1998 změnila norma na exhalace. Radnice musela přejít na ořech, čímž se zvýšily spalovací teploty o 300 stupňů Celsia a začaly problémy s vypalováním a účinností kotlů. Navíc nebyly náhradní díly.

Starosta má za to, že si město vybralo složitější cestu než pouhou obnovu uhelných kotlů. Díky spalování slámy, dřevního odpadu a výhledově i jiných zemědělských plodin se ale vytvářejí pracovní místa a peníze zůstávají v regionu. Navíc není limitováno cenou a problémy plynovodů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio