Plavci: Zvedněte kotvy

30. červen 2022

Před plnými sály zpívali od šedesátých do osmdesátých let, nejdřív jako Rangers, později jako Plavci. Kapelníkem, zakladatelem i duší tohoto souboru byl nenápadný drobný muž s knírkem a brýlemi, kontrabasista Antonín Hájek. Otextoval desítky písní, připomeňme třeba Láska je věc kouzelná, Král silnic, Vím, vím nebo Mám rád swing. 

Rangers nebo Plavci – obě tato slova znají hudební fanoušci víc než dobře. Nahrávky této skupiny zní na vlnách českých rádií stále, některé její písničky už zlidověly, hrají se u táboráků anebo na různých sešlostech. Jedním ze tří zakládajících členů a pozdějším kapelníkem byl nenápadný, drobný muž s knírkem a brýlemi Antonín Hájek. Ve skupině Rangers byl nejaktivnějším členem, napsal pro ni spoustu textů, mnoho aranžmá, leccos sólově zpíval, hrál na basu a byl její vůdčí osobností. Miloval vícehlasé písničky a tak trval na tom, aby všichni členové kapely uměli dobře zpívat a byli schopni sborového zpěvu.

Nástrojové obsazení skupiny Rangers bylo ze začátku spíše akustické – kontrabas, kytary, banjo, housle, flétna. Na některých nahrávkách skupiny jsou však slyšet i další nástroje, především smyčce a žestě, později bicí a elektrická sólová kytara. To už byl aranžérský rukopis Antonína Hájka.

S postupem doby bylo slyšet, že styl hudby, kterou původní Rangers hráli, se mění a sám Antonín Hájek to v jednom z rozhovorů komentoval takto: "Jsme sice folk a country kapela, ale v určité komerční úpravě.”

Antonín Hájek podlehl v prosinci roku 1989 zákeřné nemoci. Už se nedožil toho, že se o rok později skupina vrátila zpátky ke svému původnímu názvu Rangers. Ostatní členové kapely pak pro svého dlouholetého kapelníka sestavili album s názvem Nejde zapomenout, na kterém jsou ty nejlepší písničky, ke kterým Antonín Hájek, duše skupiny Rangers, aranžoval hudbu, napsal text nebo je zpíval.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio