Plyn ze skládky bude sloužit

Plzeňská teplárenská staví jednotku na výrobu elektrické energie ze skládkového plynu. Městská teplárna, která předloni v lednu převzala největší skládku v kraji v Chotíkově na severním Plzeňsku, tak chce splnit zákonné podmínky, které nařizují jímat a zpracovat do roku 2007 tyto znečišťující odpadní plyny. Investice za šest milionů korun bude zprovozněna do jara příštího roku.

Většinu elektřiny, které vyrobí zařízení s výkonem podobným malé vodní elektrárně, bude firma prodávat společnosti ČEZ za zvýhodněnou cenu "zelené" energie z obnovitelných zdrojů. Investice by měla být zaplacena do pěti až sedmi let. Generální ředitel PT Tomáš Drápela se domnívá, že nejde o ztrátovou akci , ale není to také žádný byznys.

Zařízení bude využívat veškeré plyny ze starých i nových částí skládky. V původní skládce založené před 25 lety nyní firma buduje vrty na jímání plynů. Princip jejich využití je založený na tom, že se skládka zalévá, odpad hnije a vzniklé plyny se vpouštějí do plynových motorů.

teplárna

Jak uvedl předseda představenstva Plzeňské teplárenské Miroslav Levora, preferuje firma životní prostředí nad výdělkem. Kromě zpracování bioplynu připravuje teplárna, kterou z 99,2 procenta ovládá město Plzeň, výstavbu kotle na zpracování biomasy. S náklady 700 milionů až 1,1 miliardy ho chce plzeňský výrobce tepla a elektřiny zprovoznit během roku 2009.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio