Plzeň bude mít ode dneška Sociální kliniku

25. leden 2018

Jedná se o zařízení, kde psychoterapeuti poskytují pomoc lidem, kteří procházejí těžkým životním obdobím a nemůžou si dovolit terapeutickou pomoc. Sídlit bude v Palackého ulici.

Sociální kliniky už fungují v Brně, Českých Budějovicích, Praze a Ostravě. A zájem o ně je poměrně hojný. Za loňský rok pomohly víc než dvěma stovkám klientů. Jsou to lidé, kteří jsou na tom z nejrůznějších důvodů psychicky špatně.

Může jít o ztrátu zaměstnání, dlouhodobou těžkou nemoc někoho blízkého, úmrtí v rodině, rozpad vztahu anebo zkrátka má člověk pocit marnosti a hroutí se mu svět. Od toho jsou na Sociální klinice psychologové, kteří klienty za poplatek podle jejich možností vyslechnou a poradí jim. Obvykle se jedná o dvanáct sezení. V Plzni dochází na kliniku pět odborníků, kteří mají v Plzni své vlastní praxe.

Dvanáctkrát na cestě k uzdravení

Funguje to tak, že zájemce o službu nejprve vyplní na webových stránkách dotazník, následně absolvuje mapovací rozhovor a na jeho základě mu klinika vybere vhodného terapeuta nebo terapeutku. Jedno sezení trvá hodinu a klient nebo klientka jich má k dispozici, jak už bylo řečeno, celkem dvanáct. Na základě informací z dotazníku se někdy také stane, že klinika doporučí klientovi vyhledat vhodnější službu nebo péči jiných institucí.

Psychoterapeutické služby hrazené pojišťovnami často nejsou dostupné vzhledem k přetížení pracovišť a k výslednému času věnovanému na jednoho klienta. Počet potřebných mnohonásobně převyšuje možnosti terapeutů, kteří poskytují terapii na pojišťovnu. A kromě toho lidé na terapii čekají dlouho. Sociální klinika ji zahájí do jednoho měsíce od prvního kontaktu.

autoři: kos , jik
Spustit audio