Plzeň chce vybudovat téměř 400 nových městských bytů

15. červenec 2022 11:50, aktualizováno

Další stovky nových bytů plánuje vybudovat město Plzeň. Magistrát již vytipoval 8 lokalit, kde se postaví nebo zrekonstruují bytové domy. Jednou z nich jsou například plzeňské Malesice.

Plzni se zatím daří naplňovat koncepci sociálního a dostupného bydlení. Ještě letos skončí přestavba ubytovny v Plachého ulici na 14 nových bytů. V druhé polovině roku 2022 pak začne rekonstrukce domů v Korandově ulici.

Největší proměnou prošlo plzeňské Zátiší, kde vzniklo 179 nových bytů. 77 z nich bylo zkolaudováno loni v červnu. Zbylých 103 by mělo být letos v září. Plzeň postaví nebo zrekonstruuje přibližně 400 městských bytů pro cílové skupiny – mladé rodiny a seniory. Už je vytipováno osm lokalit. Na Světovaru, v ulicích Na Kovárně, Korandova, Tylova, v lokalitě Domažlická a Vejprnická, v Liticích, u lokality Pod Záhorskem, Na Jíkalce a Plachého. Zároveň bude Plzeň opravovat stávající byty.

Od roku 2016 do letošního května získalo byt v Plzni celkem 1173 lidí nebo rodin. Vloni Plzeň spustila nový způsob získání městského bytu. Všechny volné byty se zveřejňují na webových stránkách byty.plzen.eu.

Podařilo se propojit bytovou a sociální politiku města

Od roku 2017 už město podpořilo 106 rodin. Jen se 4 se muselo kvůli neplacení nájemného nebo jiným problémům rozloučit. Situace ostatních domácností se zlepšila. „Podařilo se jim sanovat dluhy, pokud je měli, ti, co jsou zdravotně způsobilý si našli uplatnění na trhu práce, dětem se zlepšila školní docházka a prospěch. Díky tomu, že mají podporu sociálních pracovníků se kompletně zlepšila jejich situace,“ uvedl náměstek David Šlouf (ODS). Zhruba 20 až 30 % domácností už komplexní podporu města nepotřebují.

Rekonstrukce a výstavby začaly tím, že v roce 2015 měla Plzeň dlouhodobě 311 volných bytů, jejichž technický stav neumožnil je pronajmout. Investice na opravu získalo město tím, že prodalo 13 nevyužitých budov. „Návratnost této investice byla zhruba 4 roky, protože tím, že jsme je mohli znovu pronajmout, jsme do městského rozpočtu přivedli okolo 15 milionů ročně,“ sdělil náměstek David Šlouf.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio