Plzeň dává na vánoční výzdobu stále více, ostatní místa v kraji stejně

21. listopad 2006

Zatímco Plzeň rozšiřuje každoročně vánoční výzdobu a vydává na ni stále více peněz, okresní města zdobí většinou jen náměstí a dokupují náhradu za rozbité ozdoby a žárovky. V Plzni se rozsvítí všechna výzdoba už 27. listopadu v 18:00, v okresních městech většinou první adventní neděli. Vánoční trhy pořádají na svých centrálních plochách Plzeň, Klatovy a Domažlice. Všechna města budou v bílém, žádné pestrobarevné ozdoby nechystají.

Plzeň zaplatí letos za vánoční výzdobu ve městě 1,5 milionu korun, o 300.000 korun více než loni. V sumě, jejíž polovinu tvoří montážní práce, jsou zahrnuty opravy i dokoupení ozdob a spotřebovaná elektřina. Letos na radnice nepřišly žádné podněty občanů, jak výzdobu zlepšit.

Logo

V Plzni bude tradičně ozdobeno centrální náměstí a všechny přilehlé ulice. Náměstí ale letos jen z jižní poloviny, neboť prostřední část se opravuje a na třetinu proti radnici nemohou vjet plošiny na novou dlažbu. Nové prvky čekají opravený most U Jána. Půjde o girlandy podél zábradlí jako na mostě na Americké třídě. Na sedmi stromech v sadech Pětatřicátníků mezi Prešovskou a Solní ulicí budou patnácticentimetrové světlené koule. Tradičně bude ozdobena také nejfrekventovanější Klatovská třída od hlavní pošty po Hálkovu ulici. Chodské náměstí bude mít strom s mikrožárovkami. Hvězdicemi, kometami a světelnými stromečky u Teska zkrášlí Americká třída v centru, u Mrakodrapu budou trojúhelníkové záclony. Světelní hadi ozdobí prázdnou fontánu u muzea, u níž bude "svítící" strom. Poteče fontána ve Smetanových sadech, obklopená čerstvými bílými břízkami.

Domažlice tradičně zdobí náměstí, přilehlé ulice a průtah na Klatovy. Jde většinou o světelné hvězdice, stromečky a svíčky. Náklady na vánoční výzdobu představují kolem 30.000 Kč. Naproti radnici, která bude mít v oknech svíčky, bude 1. prosince rozsvícen strom. Ozdobeno bude zřejmě také nedaleké Chodské náměstí u hradu, kde má "svítit" velká lípa. Druhá je na straně před poštou. Výzdoba se rozsvítí 1. prosince.

Logo

Rokycany vydají na výzdobu pouze několik tisíc korun na režijní náklady. Ozdobeno bude náměstí a pěší zóna k nádraží. I tady se strom rozsvítí 1. prosince a pěší zóna se bude rozsvěcovat postupně od 1. do 3. prosince.

Klatovy letos dají na výzdobu do 50.000 korun, žádné nové ozdoby nenakoupí. Světelné prvky budou jenom na náměstí a v přilehlých ulicích. Strom se rozzáří 3. prosince v 18:30. Celý týden před Vánoci budou na náměstí trhy.

Tachov vydá na vánoční výzdobu zhruba 30.000 korun. Světelné ozdoby na lampách budou na náměstí a v Husitské ulici.. Na náměstí budou vedle vánočního stromku ještě další dva zářivé stromy. Hodně jsou vyšperkovány také soukromé domy, kterých je na náměstí více než polovina.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio