Plzeň hledá vánoční stromeček

15. srpen 2019 14:36

Lidé mohou Správě veřejného statku města Plzně posílat tipy na vánoční strom, který ozdobí náměstí Republiky.

Myslíte už teď uprostřed léta na Vánoce? Tak to jste možná vyslyšeli výzvu města Plzně a pomáháte jí hledat vánoční stromeček. Nabídku s uvedením adresy pozemku a kontaktem na majitele, dopravní přístupností pro jeřáb a nákladní auto, případně i s fotografií, je možné zasílat na Správu veřejného statku města Plzně, Klatovská 10-12, Plzeň, 301 00, nebo na mailovou adresu: svsinfo@plzen.eu

V jednoduchosti je krása

„Já mám na zahradě také stromeček, ten by byl na náměstí zatím malý, ale kdo ví, za pár let si vezměte pilu a přijeďte,“ žertoval herec Martin Stránský, který je velkým plzeňským patriotem, a nedá dopustit ani na plzeňský vánoční stromeček. V anketách prý podle něj boduje díky své jednoduchosti. „Je to jednoduchý, stylový, není to přeplácaný. A našim klukům se taky líbí světelná výzdoba v parcích,“ dodal.

Plzeňský primátor Martin Baxa z ODS si myslí totéž co Martin Stránský, vítězí jednoduchost, střídmost a ještě jedna - nejen vánoční maličkost. Totiž tradiční patriotismus Plzeňáků, kteří když vidí, že je nějaká soutěž, ve které by se Plzeň mohla prezentovat, tak v anketách hlasují.

Vybírat nejhezčí strom, který možná opět uspěje v nějaké anketě, bude také šéf lesů Richard Havelka. Ten zároveň radí, jakých stromu by si lidé měli především všímat. „Nejlepší je jedle, ovšem těch je málo, takže převažuje douglaska tisolistá, která byla častěji vysazována v zahradách a je tedy dostupnější. Samozřejmě nesmí chybět smrk, a to jak klasický smrk ztepilý, tak smrk pichlavý stříbrný,“ uvedl.

Strom musí být nejen krásný

„Výška stromu na plzeňském náměstí je dána kvůli osazení. Vybírá se strom mezi 13 a 15 metry a ten, který má průběžný kuželovitý tvar, aby se dal dobře ozdobit,“ řekl Havelka. Podle něj zatím dorazily na správu veřejného statku dva tipy. Jeden bohužel z Karlovarska, což příliš daleko. V úvahu totiž připadají stromky maximálně do 20 km od Plzně.

A jak pak samotný schvalovací proces vypadá? Nejprve je nutné poslat kontakt, dvě tři fotografie stromu a především přesnou polohu místa. „Jedeme se tam podívat, změříme si výšku, uděláme si podrobné fotografie, posoudíme i možnost odvezení stromu z místa. Je důležité, jestli tam může přijet podvalník a jeřáb. Kromě nás to musí posoudit technici z veřejného osvětlení, jestli strom splňuje parametry pro umístění ozdob,“ řekl Havelka.

Výběr vánoční stromku skončí už v září. Vzhledem k vánočním trhům na plzeňském náměstí Republiky se tu musí nainstalovat už v průběhu listopadu.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio