Plzeň hostila Policejní mistrovství ČR speciálních pořádkových jednotek

14. červen 2024 19:55

Přenášení pivních sudů, zásah na fotbalovém stadionu nebo výběh na věž katedrály. To je jen část z úkolů, které musí plnit policisté na mistrovství speciálních pořádkových jednotek.

Čtyři týmy z České republiky (SPJ Praha, SPJ Brno, SPJ Ostrava a SPJ Ústí nad Labem), a po jednom z Německa, Polska a ze Slovenska, soutěžily na dvoudenním policejním mistrovství speciálních pořádkových jednotek v Plzni a Stodě na jižním Plzeňsku. Závod připravilo Krajské policejní velitelství Plzeňského kraje, a proto se ho tým z Plzně nemohl účastnit. Působil v roli koordinátorů nebo rozhodčích.

Šestičlenné týmy začaly závodit v areálu plzeňského pivovaru. Tam měli policisté za úkol přenášet pivní sudy a roztlačit pivní vagon. V podzemí měli úkoly zaměřené na orientaci. Odtamtud přeběhly na fotbalový stadion, kde dobývali sektor a prováděli přesuny zraněných. Další část byla na náměstí Republiky. Tam nejprve čekal na závodníky běh do 102 metrů vysoké věže katedrály sv. Bartoloměje. Poté plynule přešli k překážkové dráze. Všechny části závodu absolvovali v plné výstroji.  

Ve středu byl program určený i pro veřejnost. Zde si lidé mohli prohlédnout nejen policejní techniku a vozový park, ale také pobesedovat s policisty.

Ve čtvrtek se všechny týmy přesunuly do uzavřeného areálu střelnice ve Stodu, kde se závodilo především ve střeleckých a policejních disciplínách.

autoři: Anna Matuštíková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio