Plzeň i Plzeňský kraj podpoří vznik akademií pro sportovně nadané děti

12. únor 2017

Fotbal, hokej, tenis a triatlon - to je čtveřice vyvolených sportů, které hodlají Plzeň i Plzeňský kraj systematicky podporovat. A to prostřednictvím akademií pro talentovanou mládež. Fotbalová už funguje. Teď se pomalu rozjíždí také hokejová, tenisová a triatlonová.

„Fungujeme ve třech pilířích. Přípravka, základní a střední školy, vysoké školy a profesionálové. Abychom všechny tyto kategorie obhospodařili personálně trenérsky, potřebujeme určité finanční zdroje,“ vysvětluje trenér české triatlonové reprezentace, medailista z olympiády v Sydney Jan Řehula. V porovnání s fotbalem, hokejem nebo tenisem je triatlon malým sportem, čemuž odpovídá i výše podpory jeden milion korun, navíc jen od Plzeňského kraje.

Jan Řehula si ale nestěžuje, protože akademie funguje a má výsledky. „Stav se pohybuje mezi 30 až 50 závodníky. Z toho máme tři největší talenty v kategorii K23, která je určující pro dosažení Olympijských her 2020 a 2024. Těmi jsou Ondřej Olšar, Jana Macháčová a Tereza Zimovjanová, která má velký potenciál a je mistryní Evropy v aquatlonu,“ doplnil Řehula.

Fotbalová akademie

Podpora fotbalu má jeden konkrétní cíl. Tím je nové hřiště s přírodním povrchem v areálu 15. základní školy, ale v těsné blízkosti 33. základní školy v Plzni na Skvrňanech, která je centrem Regionální fotbalové akademie. „75 procent hráčů v Regionální fotbalové akademii jsou hráči Viktorie Plzeň. Toto memorandum může samozřejmě přispět k tomu, že bude fotbalové zázemí zase na vyšší úrovni, a děti nejen v rámci Regionální fotbalové akademie budou mít další prostor věnovat se sportu, který mají rádi,“ doplňuje za plzeňskou Viktorii Jaromír Hamouz.

Hokej a tenis

Zatímco fotbalová akademie už běží druhou sezónu, ta hokejová teprve vzniká. Pomalu se začne rozbíhat přibližně v květnu. Oficiálně pak od září, říká šéf hokejové akademie Petr Vojan: „První výhodou je odlehčení finanční zátěže pro rodiče. Budeme se snažit vytvořit takový komfort pro hráče, aby rodiče nemuseli platit výstroje, hokejky nebo stravování, které chceme na stadionu také zřídit. A samozřejmě tréninkové podmínky.“

První ročník akademie počítá se 75 hokejisty. To dětí, které oslovil tenis je v plzeňské akademii pod Slavií VŠ o něco víc. Přibližně 170. Jejich systematická podpora městem nebo krajem je ale novinkou, připomíná předseda západočeského tenisového svazu Zdeněk Štengl.

„Tenis ovlivňuje to, že je to individuální sport. Náklady na rozvoj, než se hráč naučí skutečně hrát, jsou dost veliké. Na samém začátku trénování dítě potřebuje velkou trpělivost, protože k naučení je tenis jeden z nejsložitějších sportů. Dotace na rozvoj budoucích hráčů a vznik akademie nám hodně pomůže,“ libuje si předseda západočeského tenisového svazu Zdeněk Štengl.

autor: jnm
Spustit audio