Plzeň má dva Gentlemany silnic

Titul Gentleman silnic získali v Plzni Julius Nass a Petr Volevecký za to, že zachránili život řidiči, který dostal za volantem infarkt. Oba muži poskytli letos v lednu pohotově první pomoc čtyřiašedesátiletému Jaroslavu Kristlovi v Radčicích u Plzně. Je možné, že bez jejich pomoci by už nežil. Titul vyhlašuje společně Česká pojišťovna a policie.

Petr Volevecký, který pracuje jako obchodní ředitel firmy, vzpomíná, že viděl z okna, jak se po chodníku řítí auto a naráží do sloupu osvětlení a do domu. Okamžitě vyběhl ven a společně s dalším mužem vyprostili řidiče z auta. Neměl žádné viditelné zranění. Oba budoucí Gentlemani silnic se společnými silami podíleli na obnově jeho základních životních funkcí. Až do příjezdu rychlé záchranné služby střídavě prováděli masáž srdce a umělé dýchání .

Záchranáři

Podobně o situaci hovořil i skladník Julius Nass. Jel po silnici v Radčicích a najedou viděl v protisměru jet auto bez řidiče. Ve zpětném zrcátku potom spatřil, že havarovalo. Okamžitě zpátky. Zatímco pomáhal vyprošťovat řidiče, přítelkyně volala záchranku. Přijela do čtyř minut. Zraněného pak převzali záchranáři.

"Vůbec jsem nevěděl, co se stalo. Jel jsem do lesa s krmením pro zvěř. Infarkt jsem dostal po 200 metrech jízdy. Probral jsem se až v nemocnici. Kdybych nedostal umělé dýchání od svých zachránců, tak bych tady už asi nebyl. Za záchranu života děkuji jim i profesionálním záchranářům," řekl s dojetím Jaroslav Kristl.

havarovaný vůz

Titul Gentleman silnic udělila policie a pojišťovna v západních Čechách poprvé. V celé zemi během 1,5 roku ho nyní má 12 lidí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio