Plzeň získá bezúplatně zbytek areálu bývalých kasáren Světovar

29. leden 2008
Tento pořad

Město Plzeň dostane bezúplatně i druhou část kasáren Světovar, o niž usiluje už několik let. Ještě v únoru by měla obdržet radnice návrh smlouvy z ministerstva obrany. Její konečné znění by mohla být podepsáno do konce března. Kabinet už před třemi lety převedl na Plzeň první část pětihektarových kasáren, ve kterých se nachází bývalý pivovar a kancelářské a skladovací prostory. Získat zbylou část bylo pro město klíčové, protože areál je možné rekonstruovat pouze jako celek.

Podle informací z Útvaru koncepce a rozvoje města, musí město rozhodnout, jak s areálem naloží. Zatím se spíše předpokládá, že ho prodá jako celek. V každém případě budou při prodeji dány regulační podmínky s tím, co by v areálu mělo být.

Celková zastavěná plocha areálu je 34 procent. Na čtyři objekty byl podán návrh na zařazení do památkové ochrany, zbytek čeká demolice. V územním plánu je oblast vedena jako smíšená městská, a proto v areálu vyrostou hlavně byty a administrativní budovy. Hovoří se i o vybudování městského archivu, garáží i menších obchodů. Zázemí by v komplexu z počátku 20. století našlo i muzeum automobilových veteránů, vzdělávací centrum a část by mohla sloužit i pro lehkou výrobu a jako zázemí dopravních podniků. Zájem o jednotlivé části i kasárna jako celek už investoři projevili.

Plzeň-Světovar

Kasárna Světovar byla zařazena do studie takzvaných brownfieldů a jsou jedním z nejvhodnějších nevyužívaných areálů v Plzni určených k revitalizaci. Kvůli úniku pohonných hmot byla v areálu provedena v roce 2004 rozsáhlá sanace.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio