Plzeňáci hrají, zpívají a tančí

27. květen 2015

V neděli 7. června 2015 se v historické budově Divadla J. K. Tyla v Plzni sejdou přední folklorní soubory národopisné oblasti širšího Plzeňska v komponovaném pořadu s názvem Plzeňská věž převyšuje kopce. Účinkují Jiskra, Jiskřička, Mladinka a Skanzen Škoda z Plzně, Sluníčko z Rokycan, Úsměv z Horní Břízy a Plzeňský MLS – Malý lidový soubor. Pořad v rámci Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF® Plzeň začíná v 15 hodin.

Plzeňsko, kraj s bohatou historií, sahající až k počátkům české státnosti, je i krajem s mimořádnou tradicí lidové kultury. Jeho přirozeným středem je Plzeňská kotlina, ve které se stékají řeky Úhlava, Úslava, Mže a Radbůza. V okolí soutoku, na významné křižovatce zemských stezek byla založena Plzeň, současná metropole západních Čech.

Lidová kultura Plzeňska se dodnes prolíná se současným životem obyvatel kraje: ať už zvláštnostmi plzeňského nářečí s charakteristickou intonací, krajovými kulinářskými specialitami či památkami lidové architektury. Díky přirozené zpěvnosti a muzikálnosti zdejších lidí a řadě hudebních a tanečních souborů jsou navíc stále živé i písně, tance a památky výročního i rodinného zvykosloví.

Pojmy jako plzeňská holubice, plzeňská svatba, či dudáci v populárním rozhlasovém pořadu Hrají a zpívají Plzeňáci mají stejně vynikající renomé jako plzeňské pivo či okřídlený šíp ve znaku Škodových závodů. Plzeňané jsou právem hrdí na svůj kraj. Zároveň však nosí srdce na dlani a nikdy nejdou daleko pro pěknou písničku. Přijďte se o tom přesvědčit do plzeňského divadla.

Poslechněte si záznam pořadu Špalíček lidových písní s pozvánkou na připravovaný pořad „Plzeňská věž převyšuje kopce!“

Plzeňská věž převyšuje kopce
Spustit audio