Plzeňská diecéze slaví 30. výročí svého vzniku

Přesně před 30 lety vznikla Plzeňská diecéze. Kulaté výročí oslaví 31. května v 18 hodin v katedrále svatého Bartoloměje. Hlavní oslavy proběhly ale už o víkendu.

31. května 1993 diecézi založil papež Jan Pavel II. Zahrnuje velkou část kraje Plzeňského, celý kraj Karlovarský a okrajové části krajů Středočeského a Ústeckého. Bezmála 23 let stál v čele biskup František Radkovský, kterého na jaře 2016 vystřídal současný biskup Tomáš Holub. Třicáté narozeniny diecéze připomene 31. května v 18 hodin Den Plzeňské madony v plzeňské katedrále.

Na stejném místě se už v sobotu odehrály hlavní oslavy. Hlavním bodem sobotního programu byla bohoslužba, kterou v zaplněné katedrále a za účasti dalších českých a moravských biskupů sloužil arcibiskup pražský Jan Graubner. Kázání přednesl první a dnes emeritní plzeňský biskup František Radkovský. Na jeho znění spolupracoval se současným biskupem Tomášem Holubem.

„Rád bych vám dnes vyprávěl příběh 30 let naší diecéze shrnutý do tří slov – vděčnost, jedinečnost a naděje,“ zaznělo při projevu. Vděční prý můžeme být za to, jak pokojně diecéze vznikla ve srovnání s tím, jak dramatické byly pokusy o její založení v historii. Vděk můžeme podle biskupa Radkovského cítit i za uzdravující se česko-německé vztahy i za lidi, kteří si svou víru zachovali a praktikovali ji i v dobách nesvobody, také za charitní služby, církevní školství nebo hospicové hnutí. Jedinečná je prý plzeňská diecéze malým počtem věřících nebo spoluprací s obcemi a spolky na záchraně kostelů a kaplí. „Jsem rád, že jsem u vzniku diecéze mohl být,“ prozradil biskup Radkovský.

O budoucnosti církve promluvil současný biskup Tomáš Holub. „Jsme si jisti, že církev bude jiná, než si teď představujeme, ale věříme, že bude spojena s božím požehnáním a s možností nabízet lidem naději v situacích, kdy možná její ostatní zdroje přestávají být účinné a chybějí.“

30. narozeniny plzeňské diecéze bude připomínat fíkovník zasazený do směsi hlíny přivezené ze všech zhruba 70 farností. Fíkovník, který symbolizuje touhu po ovoci a ochotu vytrvale očekávat plody, poroste v plzeňské meditační zahradě.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio