Plzeňská Domovinka zrekonstruovala startovací byt pro děti z dětských domovů

30. říjen 2020 07:00

Plzeňské sociální zařízení Domovinka spolu s městem připravilo nový zrekonstruovaný byt pro děti z dětských domovů. Podmínkou je, že mladí lidé musí pracovat v sociálních službách a starat se o seniory.

V nově zrekonstruovaném startovacím bytě v centru Plzně ve Veleslavínově ulici by mělo bydlet pět mladých lidí z dětských domovů. V bytě, který má rozlohu 170 m², najde každý nájemce svůj pokoj, společenskou místnost s kuchyní, oddělené pánské a dámské koupelny a prádelnu. Podmínkou bydlení v novém bytě je ale práce v sociálních službách a péče o seniory. Ti shodou okolností bydlí ve stejném domě v podobně zařízeném bytě jen o patro níž.

První nájemnice ve startovacím bytě zatím není zcela zabydlená, ale velmi se těší na práci se seniory. „K těm lidem mám vztah, vím, co a jak mám dělat. Rok jsem pracovala v zařízení pro lidi s alzheimerem a demencí,“ vysvětlila Dáda z dětského domova. Ke klientům má Dáda hezký vztah a občas se k nim chová jako ke svým prarodičům.

Projekt Podej ruku je první svého druhu. „Projekt je založený tak, že mladí zde budou bydlet za symbolické nájemné 3500 korun měsíčně a zároveň budou mít práci v sociálních službách, primárně u nás v Domovince. Pakli by tam nebyla kapacita, tak v jiných sociálních službách v rámci města Plzně,“ oznámila koordinátorka projektu Podej ruku, Eliška Halová.

Mladí by měli pomáhat seniorům obývajícím dům

Byt, který se nachází o patro níže, v němž bydlí pět seniorů, spravuje město Plzeň. V propojení těchto dvou bytů tkví myšlenka projektu Podej ruku. „Mladí budou pomáhat starším s nákupem, internetem, a naopak stáří zespoda jim může poskytnout zkušenosti nebo upéct buchty za pomoc,“ sdělila Eliška Halová. „Myslím, že je to dobře a že je to dobrá myšlenka,“ doplnil senior Josef, kterému se koncept generačního spojení velmi zamlouvá a na mladé pečovatele se již těší.

Rekonstrukci nového startovacího bytu hradilo město. Jeho vybavení, které zařizovala Domovinka vyšlo pak na 160 tisíc korun.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio