Plzeňská Firma J. K. Rudolfa se podílela na konstrukci prvního letadla v Československu

Jindřich Karel Rudolf se sice narodil v roce 1848 v Praze, kde se vyučil klempířem, ale známým se stal až v Plzni.

J. K. Rudolf

Zkušenosti získával po různých firmách, až nakonec převzal dílnu v Plzni, v dnešní ulici Bedřicha Smetany. Vyráběl čerpadla, vodovody a plynovody. Roku 1876 byla zavedena metrická soustava, což bylo pro firmu požehnání. V celé Plzni a jejím okolí bylo zapotřebí vyměnit všechny plynoměry, čehož se Rudolfova firma s radostí ujala.

Velké stěhování

Roku 1881 se celá firma stěhuje na roh Ferdinandovy a Jungmannovy třídy, dnešní Klatovské a Americké, kde tehdy bývala známá Chotěšovská zahrada. V roce 1900 už zde stála ohromná továrna s cedulí hlásající: "První západočeská továrna na vodovody a pumpy, J. K. Rudolf Koncessovaný závod elektrotechnický Plzeň. Císařský a královský dvorní dodavatel".

Firma nabízela rozsáhlou paletu zboží, například pračky, ledničky, plynoměry, čerpadla, kuchyňské a koupelnové vybavení. Největší prodejna i se vzorkovnou pro zákazníky pak byla v domě J. K. Rudolfa ve Zbrojnické ulici.

Po smrti J. K. Rudolfa v roce 1912 řídil továrnu jeho syn Jindřich s bratrem Františkem.

Počátky letectví

Firma se podílela také na konstrukci prvního československého letadla v roce 1918 podle projektu českého konstruktéra a průkopníka letectví Oldřicha Hallera v hangáru na borském letišti. Jednalo se o letadlo B-5.

Pozůstatky firmy

Firemní dům na dnešní Klatovské třídě

Když se budeme procházet po Plzni, můžeme si povšimnout orla s roztaženými křídly na fasádě domu ve Františkánské ulici, a nebo boha obchodu Merkura na roku Prešovské a Smetanovy ulice. Například to nám zbylo po firmě do dnešních dnů. Také kupříkladu divadlo Dialog se nachází v areálu původní továrny Rudolfů.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.