Plzeňská katedrála prochází velkou rekonstrukcí

29. červen 2018

Plzeňská katedrála je uzavřená, odehrává se v ní totiž největší rekonstrukce za posledních 100 let. Nově zrestaurovaná bude třeba socha sv. Bartoloměje v průčelí i slavná Plzeňská madona.

Katedrála byla přístupná naposledy 31. května na Slavnost Těla a Krve Páně, věřícím teď slouží nedaleký kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici. Jak z místa informoval náš reportér Lukáš Milota, probíhají v současnosti podrobnější průzkumy mobiliáře, na začátku července pak odborníci postupně odstrojí, demontují a odvezou jednotlivé části do restaurátorských ateliérů. „Výběrové řízení vyhrála agentura, která dala dohromady tým špičkových restaurátorů se zkušenostmi třeba z rekonstrukcí na Pražském hradě,“ vysvětlil architekt Jan Soukup.

„Vnitřek katedrály dostane novou elektroinstalaci, osvětlení, vyhřívání lavic, toalety. Boudou vyčištěny zdi a dlažba, restaurovány oltáře a obrazy,“ vyjmenoval Lukáš Milota. „Opravy se dočkají i varhany z roku 1894 a dřevěný kůr, na kterém jsou umístěny. Jsou to již několikáté varhany v chrámu, nejstarší zmínka o varhanách v plzeňské katedrále je 1462,“ vysvětlil Jan Soukup a dodal, že v celé své kráse se opět zaskví slavná Plzeňská madona: „Vzácná socha z roku 1380 bude odborně ošetřena a očištěna.“

Opravy se dočká i socha Svatého Bartoloměje

Očištěny a restaurovány budou malby na klenbách. Oprav na exteriéru stavby nebude mnoho, ale zásadní bude restaurování sochy sv. Bartoloměje, které chybí ruka s nožem, jenž je atributem světce. V podkroví, odkud budou moci lidé nahlédnout do gotického krovu, bude umístěna expozice o historii katedrály a historii zvonů. „Počítáme i s vizualizací, která ukáže, jak se takový gotický krov skládá,“ prozradil architekt a upozornil, že krov je unikátní a na svou dobu velmi pokrokový: „Je to takzvaná ležatá stolice, která byla běžně stavěna až kolem roku 1600. Plzeňský krov je z roku 1528 a město si tehdy na její stavbu pozvalo tesaře pravděpodobně z Norimberka.“

Opravy vyjdou na 103 milióny korun, přičemž většinu pokrývá evropská dotace IROP. Zbývající částku hradí církev. Na opravy ale přispěly i Plzeňský kraj a město Plzeň. Rekonstrukce by měla být dokončena do konce roku 2020. Je ale možné, že některé části katedrály církev zpřístupní už během rekonstrukce. Na závěr mám ale dobrou zprávu pro turisty, věž katedrály, tedy nejvyšší kostelní věž v Česku vysoká 103 metry je i po dobu rekonstrukce přístupná, a to celoročně od pondělí do neděle od 10 do 18 hodin.

autoři: lum , Michaela Svobodová
Spustit audio

Související