Plzeňská katedrála se po třech letech otevírá. Slavit se bude 5 dní

Kompletní oprava, restaurování a zvelebování interiéru katedrály svatého Bartoloměje končí. Práce za více než 100 milionů korun podpořené evropskou dotací i Městem Plzeň začaly v roce 2018 a první červnový týden se opravená katedrála znovu otevře veřejnosti.

Otevření katedrály po celkové rekonstrukci je výjimečnou událostí. „Můžeme se těšit na událost, kterou už v životě nezažijeme. Otevření katedrály po celkové rekonstrukci bylo naposledy před 100 lety a minimálně 100 let by to opět mělo vydržet,“ zdůraznil plzeňský biskup Tomáš Holub.

Náměstí vévodí katedrála sv. Bartoloměje

„Katedrála sv. Bartoloměje je jedním z nejdůležitějších a nejznámějších symbolů Plzně. Vídám ji každý den a vždy mě ohromí ta masa kamene, která dominuje nejen náměstí Republiky, ale díky své věži, jež je s výškou 102,26 metru nejvyšší kostelní věží v naší republice, i celému městu. Plzeň a katedrála jsou spolu propojeny už mnoho staletí a toto spojení je třeba udržet. Město přispělo na rozsáhlou revitalizaci interiérů katedrály. Už v roce 2017 jsme s biskupstvím podepsali smlouvu, že město poskytne na opravu katedrály dar ve výši jeden a půl milionu korun,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Na počest otevření katedrály je připravena pětidenní slavnost, která potrvá od středy 2. do neděle 6. června. Slavnost začne výstavou o katedrále v centru města. Ve středu v 18 hodin se gotickými klenbami ponese zvuk nástrojů Plzeňské filharmonie.

Ve čtvrtek 3. června a v pátek 4. června bude katedrála otevřená poprvé pro veřejnost. V tyto dny jsou v katedrále plánované prohlídky pro zdravotníky, učitele, studenty nebo další skupiny. Zdravotníkům a dalším profesím chce tímto způsobem plzeňské biskupství poděkovat za nasazení během pandemie.

Dalším programem bude koncert tří varhaníků z katedrál v Plzni, Praze a Regensburgu. Chybět nebude ani diecézní pouť a odpolední mši svatou bude celebrovat pomocný pražský biskup Václav Malý. V neděli se pak uskuteční pontifikální mše s Tomášem Holubem.

Vrcholem bude charitativní koncert Opera v katedrále

O závěrečný koncert v katedrále se postará plzeňské divadlo. „Bude to koncert sboru opery divadla J. K. Tyla. Tento koncert představí jak světovou duchovní tvorbu, tak i tvorbu českých autorů, kteří ji spojili se západočeským regionem,“ uvedl ředitel divadla Martin Otava. Výtěžek z charitativního koncertu by měl pomoci matkám samoživitelkám.

Zatím stále není jasné, kolik lidí se slavnosti bude moci účastnit. „Budeme hledat cesty, jak zpřístupnit program v katedrále i co nejširší veřejnosti,“ zmínil mluvčí plzeňského biskupství Pavel Říha. Vše však bude záležet na vývoji epidemické situace a platných opatřeních.

Jednotlivé koncerty a celý program bude vysílán přímými přenosy na sociálních sítích Biskupství plzeňského a Města Plzně. Středeční koncert Plzeňské filharmonie odvysílá v přímém přenosu TV NOE. Vše by mělo být dostupné i následně ze záznamů, aby se ze slavnosti otevření katedrály mohlo radovat co nejvíce lidí.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související