Plzeňská potravinová banka má téměř prázdné sklady, pomoci by měla Sbírka potravin

9. listopad 2022 10:02, aktualizováno

Už v sobotu 12. listopadu proběhne v rámci celé České republiky další Sbírka potravin, akce, která pomůže doplnit zásoby do potravinových bank. Ta plzeňská vyhlíží sbírku s nadějí – sklady má totiž skoro prázdné.

Potravinová banka v Plzni

Banky shromažďují potraviny nebo hygienické pomůcky od obchodních řetězců, ze sbírek a také od dárců. Ty poté přes různé organizace míří k lidem, kterým chybí finance na obstarání základních potřeb. Může se jednat o samoživitele, seniory nebo bezdomovce.

V potravinové bance v Plzni momentálně docházejí zásoby. Dle jejího ředitele Lukáše Bakaly je letos výdej směrem k potřebným mnohem vyšší než v minulém roce. "Loni jsme za celý rok podpořili zhruba 10 000 lidí. Letos jsme už teď na téměř 34 000 osob a 250 tunách vydaných produktů," řekl. Tuto skutečnost ovlivnil mimo jiné příchod ukrajinských uprchlíků, kteří potřebují pomoc.

Jak uvedla manažerka Michaela Paikrtová, banka zaznamenala velkou podporu obchodních řetězců, a to jak u trvanlivých, tak u čerstvých potravin. Více pomáhají i jednotliví dárci, jejichž počet sice klesl, ale zato jsou jejich příspěvky objemnější.

Jak podpořit potřebné?

Do sbírky konající se 12. listopadu je v rámci Plzeňského kraje zapojeno 68 obchodů. V nich mohou dárci nakoupit vše potřebné a za pokladnou pak produkty odevzdat zástupcům potravinové banky. Kdo sbírku nestihne, může přinést jídlo a drogerii do potravinové banky v ulici Politických vězňů v Plzni, a to každý všední den od 8:00 do 15:00. Více informací najdete ZDE.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio