Plzeňská radnice sáhne do kasy pro finance na bezpečnost chodců

Zhruba 700 milionů korun chce letos a příští rok vydat plzeňská radnice na investice, které výrazně zvýší bezpečnost chodců. V letech 2003 až 2005 činila suma 370 milionů korun. Kromě přechodů a úprav zastávek byla dosud největší dopravní stavbou obnova sadů Pětatřicátníků za 219 milionů korun, kde město předloni dobudovalo největší přestupní uzel městské hromadné dopravy.

Letos a příští rok půjdou peníze například do modernizace ulic Částkova a Francouzská v části Slovany, kde do roku 2007 vzniknou dělicí ostrůvky, chodníky a okružní křižovatka, vše za 155 milionů korun. Stejně nákladná bude první etapa rekonstrukce tramvajové trati Karlovarská od rondelu po odbočku na sídliště Vinice. Kromě nového kolejiště vyřeší bezbariérové přístupy na zastávky Pod Záhorskem a Lékařská fakulta a světelnou signalizaci. U fakulty vznikne přestupní uzel mezi tramvajemi a autobusy.

Rekonstrukce rušné Americké třídy v centru by měla do roku 2007 přijít na 150 milionů korun. Zahrnuje zklidnění komunikace, která se z větší části stane zónou pro pěší a trolejbusy. Dále tam vznikne okružní křižovatka.

Chodci

Z menších staveb to bude například rekonstrukce přístupů a stavba nové světelné signalizace na zastávce tramvají Karlovarská - Boženy Němcové, rekonstrukce přestupního uzlu Gerská - Studentská, přechod pro chodce od tramvajových zastávek u hlavního nádraží Českých drah směrem k Tescu nebo doplnění světelné signalizace na přechodu pro chodce v křižovatce Slovanská - Rubešova.

V rámci zahájené výstavby III. železničního koridoru Plzeň - Stříbro vydá radnice 140 milionů korun na sedm mostů a podchodů, které do roku 2007 vyřeší bezpečné přecházení tratě s nelegálními úrovňovými přechody.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio