Plzeňská radnice vystavuje malby pacientů, psychiatrů a terapeutů

7. červenec 2011

V mázhauzu plzeňské radnice je k vidění výstava výtvarných děl pacientů, psychiatrů a arteterapeutů Psychiatrické léčebny v Dobřanech. Unikátní projekt "3x arte (2)" navazuje na výstavní počin z jara minulého roku, kdy se autoři poprvé společně veřejně prezentovali při příležitosti 130. výročí založení léčebny. Výstava tehdy vzbudila velkou pozornost.

Pacienti, arteterapeuti a psychiatři vystavovali v Plzeňském kraji poprvé loni na jaře. Už tehdy chtěli v podobných iniciativách pokračovat. Podle jednoho z autorů projektu Jiřího Berana se obvykle práce pacientů, kteří mají možnost docházet v rámci komplexní léčby na takzvanou arteterapii, vystavují samostatně.

U arteterapie jde především o zachycení aktuálního psychického stavu pomocí barev a jiných prostředků. Výsledkem je, že pacient i terapeut má prostřednictvím výtvarného projevu příležitost k lepšímu porozumění toho, co se v pacientovi odehrává. Arteterapie je samostatnou součástí komplexní psychiatrické léčby a nenahrazuje její další složky.

Výtvarná díla v plzeňském mázhauzu z Psychiatrické léčebny Dobřany

Výstava zahrnuje 46 výtvarných děl 12 pacientů, tří arteterapeutů a dvou lékařů. Záštitu nad ní převzala Psychiatrická léčebna v Dobřanech, partnerem je psychiatrická klinika v Plzni. Hlavní zásadou při jejím vytváření bylo, že pacienti i zdravotníci měli jako výtvarníci zcela rovnocennou roli. Návštěvník tedy nemá možnost rozpoznat, zda autor konkrétního díla patří mezi pacienty, nebo jde o arteterapeuta či psychiatra. Výstava v mázhauzu plzeňské radnice je k vidění do 15.července.

autor: mkl
Spustit audio