Plzeňská zoo představila vzácné obyvatelky - lamy vikuni

25. listopad 2008
Tento pořad

Plzeňská zoo má tři nové lamy vikuni. Jde o nejvzácnější druh lamy, pro kterou je veden Evropský záchranný program EEP. Vikuňa je v České republice souvisle chována teprve od roku 1998 a má ji pouze pět zoologických zahrad. V plzeňské zoo jsou chovány od počátku podzimu dvě samice ze zlínské zoo a podle tiskového mluvčího Martina Vobruby je doplnil samec z německé zoo v Hannoveru. Jak se jim daří zjišťovala Martina Klímová u chovatele Tomáše Vébra.

Domovinou lamy vikuni jsou v současnosti jen přírodní parky horských oblastí Peru, Bolívie, Argentiny a Chile. Živí se travinami, bylinami a některými sukulenty. Samice je v březí 11 měsíců a rodí jedno mládě. Dožívají se 20 let

Vikuňa patří výškou 96 cm mezi menší lamy, váží 45 - 55 kg. Na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 60 km/h. Dva až tři cm dlouhá srst vikuni má žlutohnědou barvu, hrubší části červenou. Kůže se považuje se za nejkvalitnější na světě, proto se používá k výrobě luxusních kožených výrobků. V dávných dobách pořádali Inkové jednou za čtyři roky hon na vikuně. Zvířata se ostříhala a znovu vypustila do přírody. Zabitá zvířata patřila lovcům stejně jako hrubší část srsti. Ta jemnější patřila náčelníkovi. Srst se používala na výrobu látek, které byly dostupné pouze šlechtě.

Logo

S příchodem Španělů začalo nemilosrdné vybíjení pro kůži, maso a vlnu. Vikuně byly téměř vyhubeny. V roce 1965 žilo v jihoamerických horách jen 6 000 z původních 400 000 vikuní. Vytlačoval je také chov dobytka do stále nehostinějších končin. V poslední chvíli zachránilo vikuně vyhlášení několika rezervací a přísný zákaz lovu. Dnes už v přírodě údajně žije na 80 000 těchto zvířat.Ani v zoologických zahradách nejsou příliš často k vidění, jsou náročnější na chov než lamy guanako nebo domácí lamy.

autor: mkl
Spustit audio