Plzeňské ticho

8. říjen 2023

Růst každého velkého města a jeho modernizace s sebou přinášel mimo jiné širokou škálu zvuků a rámusu, ticho se tak stávalo stále větší vzácností už v polovině 19. století. Nejinak tomu bylo ve staré Plzni.

Stará Plzeň, jak ji roku 1937 znázornil Karel Votlučka

Pokud se necháme strhnout představivostí, možná nám bujná fantazie při představě empírové západočeské metropole naservíruje klapání kopyt o dlažbu proloženou družným sousedským klábosením. Tak tomu ale v Plzni podle svědectví nebylo mimo velkých událostí a trhů. Město a jeho obyvatelé si v 1. polovině 19. století zakládali na svém uličním tichu. Každé sebemenší přerušení klidu vyvolalo nápor zvědavců, kteří se sbíhali před domy a „špehýrky“ vlnily závěsy v oknech. Senzací pak byla jízda naloženého povozu, který rázoval po nepravidelném dláždění nebo výmolech.

Zvuky plzeňských zvonů

Zvuky, které pravidelně plzeňské uliční ticho rozrážely, pocházely z plzeňských zvonů. Oznamovaly časový údaj nebo různé mimořádnosti. Novináře Jaroslava Schiebla (1851 – 1933) svého času tyto zvuky inspirovaly k veršovánkám odrážejícím ladění a rytmiku zvonů, které ve své představivosti uspořádal dokonce v družný rozhovor. Umíráček od svatého Bartoloměje začal rozpravu svým tónem v duchu verše: „Už je po něm, už je po něm!“ Umíráček z dnes už zbouraného dominikánského kláštera se přidával: „Bůh dal – Bůh vzal!“ Od Františkánů zvědavý zvonek přitakával: „Kdopak to byl? Kdopak to byl?“. Odpověď přišla buď z kaple sv. Václava v městském chudobinci: „Almužníček, almužníček.“ případně při odcházení osobnosti veřejného života odpovídal svým zvukem sám největší z plzeňských zvonů Bárta: „Bum bum, měl dům!“

Ticho před dveřmi nemocných a umírajících…

V minulosti se už na první pohled také dalo poznat, co se děje za domovním portálem. V obydlí, kde byl někdo nemocný nebo umírající, se rozházela ve dvou pruzích sláma po celé šíři domu tak, aby tlumila rachot zvenčí. I pěší tak snadno poznali, kde je nutné dodržovat pokojný průchod a zdržet se rozprav, sousedé měli přesný přehled, když spěchal farář k poslední návštěvě. Vojenské pochody ctily toto pravidlo dokonce nad limit a jejich nástroje umlkly při procházení napříč celou ulicí, kde byla na zemi sláma rozházená.

Útrum tomuto pravidlu (a vlastně i celému fenoménu plzeňského ticha) učinila stavba železniční tratě směrem na Prahu. V polovině 19. století se k tomuto dílu potřebný stavební materiál dopravoval na místo určení přes městské ulice a zdejší obyvatelé si na rámus museli tímto způsobem nuceně zvyknout.

autoři: Michaela Vondráčková , Adéla Šmausová
Spustit audio