Plzeňský hejtman Chovanec z ČSSD podle očekávání funkci zatím nesložil

9. prosinec 2013

Milan Chovanec zůstává po dnešním jednání zastupitelstva Plzeňského kraje nadále ve funkci hejtmana i poslance za sociální demokracii. Na svůj post šéfa regionu navzdory slibům nerezignoval. K setrvání v hejtmanské funkci ho minulý týden vyzval krajský výkonný výbor ČSSD.

Důvodem, proč hejtmanský post neopustil, jsou podle Chovance jednání s koaličním partnerem - KSČM - o dodatku koaliční smlouvy:

„Dneska ta jednání začala, to je právě ten důvod, proč jsme posunuli můj odchod z pozice hejtmana. Já jsem říkal, že spíš preferuji opuštění hejtmanské pozice, ale uvidíme, jak se ta jednání vyvinou. Prostě do 26. ledna, kdy končí lhůta podle etického kodexu, opustím jednu z funkcí.“

„O tom bude rozhodovat, jak se nám bude dařit dojednat s komunisty případnou shodu na mém nástupci, a bude o tom rozhodovat krajský výkonný výbor. Ten mandát není můj, ten mandát je sociální demokracie. Já jsem připraven respektovat jejich názor,“ prohlásil Chovanec.

Pokud si nakonec ponechá funkci poslance, mělo by příštího hejtmana Plzeňského kraje volit mimořádné krajské zastupitelstvo v průběhu ledna příštího roku.

Podle etického kodexu ČSSD se nově zvolení poslanci, kteří jsou zároveň hejtmany, musí do půl roku po volbách rozhodnout, které pozici dávají přednost. Chovanec je hejtmanem od podzimu 2010, poslancem od října.

autoři: mkl , mta
Spustit audio