Plzeňský hejtman ocenil několik zachránců lidských životů

10. březen 2017

Všichni jsou to možná jen obyčejní lidé, přesto svou neobyčejností zachránili někomu život. I když se sami dostali do nebezpečí, neváhali, a pomohli druhému v nouzi. Jejich statečnost nezůstala bez povšimnutí. Z rukou plzeňského hejtmana Josefa Bernarda tito hrdinové převzali krajskou cenu za záchranu života v roce 2016 a odměnu deset tisíc korun.

Hejtmanství se sešlo celkem 13 příběhů o záchraně lidského života v minulém roce. Na základě došlých nominací, které mohli v průběhu ledna obyvatelé Plzeňského kraje posílat poštou nebo elektronicky, vedení kraje vybralo čtyři příběhy, které je nejvíce oslovily.

Jednou z oceněných je fitness trenérka Lenka Kodýtková. Ta zažila drama, když přišla do obchodu v Nevřeni a uviděla vyděšenou vietnamskou prodavačku s malým synkem v náruči. Dítě vlivem různých zdravotních komplikací a nepříznivých okolností, nedýchalo. Bylo celé modré a matka v panice nevěděla, co dělat. Lenka Kodýtková nezaváhala. Dala mu masáž srdce, umělé dýchání a přivolala záchranku.

Nůž, co zachránil život

Dalším zachráncem byl podnikatel Martin Kotýk. Ten se s manželkou vracel z výletu a ve Starém Plzenci přijeli k dopravní nehodě. „Našel jsem tam chlapce, který byl přepadlý přes motorku. Řídítka měl zaražená pod helmou a sám sebe škrtil. Hned jsem zavolal záchrannou službu. Mezitím se manželka pokoušela chlapci helmu uvolnit, což se jí ale nepodařilo. Vzpomněl jsem si, že mám v autě nůž, kterým jsem se mu snažil helmu odříznout,“ popisuje Kotýk.

To se podařilo a 18letého chlapce tímto pan Kotýk s manželkou zachránili. Nůž, kterým helmu odřízli, věnoval kdysi Martinu Kotýkovi jeden policista. Příběh má šťastný konec. Nůž Kotýk věnoval zachráněnému chlapci, kterého později dokonce i zaměstnal ve své firmě a dnes jsou z nich přátelé.

Odvaha a pohotovost

Cenu hejtmana dostala také lékařka Magdalena Rogozov, ta se svým mužem a dcerou uviděla loni na vánočních trzích v Plzni muže, který bil a kopal jiného muže. Lékařka odvážně útočníka odehnala a přispěchala na pomoc zraněnému muži, který byl už v bezvědomí a nedýchal. Zprůchodněním dýchacích cest u něho obnovila dýchání a tím mu zachránila život.

Plzeňský hejtman Josef Bernard diskutuje s oceněnými

Plzeňský hejtman vyznamenal i dvojici žáků z plzeňské střední průmyslové školy elektrotechnické. Michael Novák a Filip Viduna zjistili, že jejich spolužák zveřejnil na internetu fotky, podle kterých pochopili, že se pokusil o sebevraždu. Na svoji domněnku upozornili učitelku, která zavolala matce. Ta se vydala domů, kde skutečně našla syna, jenž spolykal léky a zapil je alkoholem. Následně přivolala záchrannou službu.

Kuriózní na tom je i to, že škola v tomto případě žákům odpustila, že porušili školní řád a i přes zákaz používali při vyučování mobilní telefony. Bez nich by totiž nezjistili, že se jejich spolužák otrávil.

autor: lum
Spustit audio