Plzeňský kraj chce z peněz EU rozšířit a obnovit několik středních škol

28. leden 2008
Tento pořad

Žádosti o evropské dotace na šest projektů přístaveb a oprav svých středních škol a učilišť za 180 milionů korun schválil Plzeňský kraj. Do 14. března požádá regionální operační program ROP o dotaci, která může dosáhnout až 92,5 procenta nákladů. Rozhodnutí padne v červnu.

V Horšovském Týně na Domažlicku chce kraj vybudovat centrum odborného vzdělávání na školním statku. Jde o rekonstrukci budovy až za 24 milionů korun. Jeden ze tří podobných krajských školních statků, kde se učí budoucí farmáři, má největší perspektivu. V Horšovském Týně má kraj na rozdíl od ostatních dvou vlastní pozemky i budovy.

Za 28 milionů korun chce opravit jeden pavilon odborného učiliště v Plzni na Skvrňanech, o dva miliony Kč více má stát výstavba pracoviště odborného výcviku strojírenských oborů. Současný objekt v demolovaném areálu Škody Klatovy ustoupí podle radního záměrům města.

Nejvíce peněz, až 38 milionů korun, si vyžádá vybavení interiérů nové budovy plzeňské konzervatoře v Husově ulici, v bývalé poštovní škole. Vzniknou tu má koncertní sál, který konzervatoři hodně chybí, nahrávací studio a nové učebny.

Zhruba 30 milionů korun hodlá kraj dát do budování centra odborného výcviku a celoživotního vzdělávání na Střední zemědělské a potravinářské škole v Klatovech. Stejnou sumu spolkne půdní vestavba plzeňského gymnázia na Mikulášském náměstí. Budova gymnázia sice patří městu, ale hejtmanství vede s Plzni jednání o převodu gymnázií na kraj, jenž střední školy zřizuje. Kraj zatím provozuje budovy gymnázií na základě smluv o výpůjčce.

Studenti

Plzeňskému kraji nyní patří zhruba 110 středních škol, učňovských a školských zařízení.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio