Plzeňský kraj má nové vedení. Koalici tvoří Piráti, hnutí STAN a ANO

14. únor 2022 15:43, aktualizováno

Na plzeňském hejtmanství se vyměnilo vedení. Novým hejtmanem je Rudolf Špoták z Pirátské strany. Právě Piráti před dvěma týdny vypověděli koaliční smlouvu s ODS, TOP 09 a hnutím STAN. Vadilo jim třeba obsazování postů v krajských nemocnicích a kumulace funkcí některých zastupitelů. Návrh na odvolání celé rady kraje v pondělí na zastupitelstvu podalo hnutí ANO, které bylo po krajských volbách v opozici. Teď ale bude na Plzeňsku vládnout spolu piráty a hnutím STAN.

„Stali jsme se svědky naprosto bezprecedentního kroku, kdy byla odvolána paní hejtmanka a celá rada Plzeňského kraje,“ řekl hned po odvolání krajské rady Martin Baxa z ODS. Podle něj šlo o předem připravený převrat, na kterém se domluvili Piráti, hnutí ANO a STAN.

Novým hejtmanem byl po jednání zvolen Rudolf Špoták z Pirátů. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu pro něj zvedlo ruku 32 z 34 hlasujících zastupitelů. „To nebylo nějakým způsobem dlouhodobě připravované. S ODS jsme si v podstatě řekli, že všichni jednají se všemi. Dohoda byla dolazena se zastupitelstvem,“ řekl Rudolf Špoták.

Zachránit dnes už bývalou koalici nepomohlo ani prohlášení šéfa zastupitelského klubu ODS Pavla Karpíška na začátku jednání zastupitelstva o ochotě splnit podmínky Pirátů. „Na všechny podmínky klub zastupitelů ODS a TOP09 přistoupil a přesto to nebylo akcentováno. Je to politika, jsme na to připraveni, ale byla to určitě hra nefér,“ uvedl Pavel Karpíšek.

Podle nového hejtmana Rudolfa Špotáka ve sporech nešlo vždy jen o věcné body. „To zásadní na čem chceme postavit novou koalici, je důvěra. Pokud tam ODS nevidí žádné problémy, tak pro mě je to pouze otázka nějaké osobní absolutně nulové antireflexe,“ doplnil.

ODS a TOP09 odešli opozice

„Můžu říct, že kraj předáváme ve velmi dobré ekonomické kondici. Jsou tu našetřeny téměř dvě miliardy korun, které jsou na připravované projekty. Samozřejmě i z opozičních lavic budeme sledovat, aby tyto prostředky nebyly utráceny nesmysluplně, protože už při projednávání rozpočtu nebylo úplně jednoduché, abychom všechny požadavky podpořili,“ popsal Pavel Karpíšek z ODS.

„Jsem hrdá na to, co se nám podařilo udělat. Díky úspěšné a intenzivní práci jsme získali projekty téměř za 500 milionů korun a dokázali jsme připravit investiční záměry téměř za jeden a půl miliardy korun. Dokázali jsme získat smlouvy s pojišťovnami a rozšířit poskytovanou péči v našich nemocnicích,“ vyjmenovala bývalá hejtmanka Ilona Mauritzová z ODS.

Jak uvedl nový hejtman Rudolf Špoták z Pirátů, nové vedení kraje bude chtít navázat na rozjednané projekty a úspěšně je dokončit. „Další projekty se týkají například rekonstrukce Rokycanské nemocnice nebo přestavby domova v Kralovicích. To budou ty věci, které jsou před námi, a bude je potřeba dokončit. Všichni budeme rádi, že budeme otevírat západní okruh, který pevně věříme, že se nám podaří dokončit včas a bez extrémních vícenákladů,“ dodal Rudolf Špoták.

Kromě nového hejtmana má kraj i novou radu

V devítičlenné radě mají Piráti včetně hejtmana dvě křesla, STAN tři a ANO čtyři. Náměstky hejtmana budou předseda zastupitelského klubu ANO Petr Vanka, Roman Zarzycký z hnutí ANO, který je zároveň prvním náměstkem plzeňského primátora, starosta Stříbra Martin Záhoř za ANO, dosavadní náměstek hejtmanky, místostarosta Spáleného Poříčí a krajský předseda STAN Pavel Čížek, poslanec a bývalý hejtman Josef Bernard z hnutí STAN a dosavadní náměstek Pavel Hais z Pirátů. Novými radními jsou Vladimír Kroc za ANO a starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka z hnutí STAN. Statutárním náměstkem, který zastupuje hejtmana, byl zvolen Vanka.

Oblasti působnosti jednotlivých členů Rady Plzeňského kraje:

Hejtman kraje Rudolf Špoták, krizové řízení, bezpečnost a centrální nákup

Náměstek hejtmana Petr Vanka, regionální rozvoj, IT a evropské záležitosti

Náměstek hejtmana Roman Zarzycký, ekonomika, investice, majetek

Náměstek hejtmana Martin Záhoř, sociální věci

Náměstek hejtmana Pavel Čížek, doprava

Náměstek hejtmana Josef Bernard, životní prostředí a zemědělství

Náměstek hejtmana Pavel Hais, zdravotnictví

Člen Rady kraje Vladimír Kroc, školství a sport

Člen Rady kraje Libor Picka, kultura, památková péče a cestovní ruch

autor: iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio