Plzeňský kraj schválil rozpočet na příští rok, schodek bude 208 milionů

18. prosinec 2012

Zastupitelé Plzeňského kraje schválili rozpočet na příští rok, který bude schodkový. Finanční plán pro rok 2013, počítá s příjmy 4,759 miliardy korun a výdaji 4,967 miliardy korun. Schodek ve výši 208 milionů korun plánuje hejtmanství uhradit z vlastních zdrojů kraje, rezervního fondu, fondu zaměstnavatele a fondu životního prostředí. Cílem kraje je nezadlužit se.

Schvalování rozpočtu předcházela čtyřhodinová debata. Původní návrh rozpočtu nakonec schválili sociální demokraté spolu s komunisty. Pro návrh rozpočtu, hlasovalo 24 ze 45 zastupitelů. Proti bylo 18 zastupitelů ODS a TOP 09 a Starostů. Jedna zastupitelka ODS se zdržela a dva zastupitelé se hlasování neúčastnili.

Jak potvrzuje hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, došlo k několika finančním přesunům, které umožnili dotaci ve výši 1,1 milionu všem akčním skupinám s působností na území Plzeňského kraje. Původně neměly dostat nic.

Vedení Plzeňského kraje plánuje snížit provozní výdaje o desetinu. Snahou je také získal prostředky z Evropské unie na opravu infrastruktury.

Opozice nesouhlasí s tím, jak jsou nastaveny rozpočtové příjmy. Podle Jiřího Pospíšila z opoziční ODS jsou předpokládané příjmy podhodnocené a v případě vyššího příjmu na straně kraje se mohou tyto peníze rozdělovat radou, bez zásahu zastupitelů. Za chybné opozice považuje to, že rozpočet není prorůstový. Opozice by naopak uvítala větší investice kraje do silnic, podpory památek, venkovských škol, malých obcí a kultury.

autor: mkl
Spustit audio