Plzeňský kraj se opět stane dějištěm festivalu duchovní hudby Šumava – Bayerischer Wald

10. květen 2023 09:33, aktualizováno

Kostelíky v malých obcích v pohraničí i plzeňská katedrála se opět stanou dějištěm festivalu duchovní hudby Šumava-Bayerischer Wald. Ten letos nabídne 35 koncertů.

V kostelech česko-bavorského příhraničí se opět rozezní duchovní hudba. V pátek 19. května totiž začíná tradiční festival Duchovní hudby Šumava – Bayerischer Wald. Letos se koná už 26. ročník. Kromě hudebního propojení obou zemí festival přispívá i k posílení mezilidských česko-bavorských vztahů.

Potrvá do 4. června, letos na něm vystoupí více než 15 hudebních těles a na programu je úctyhodných 35 koncertů. Navštívit je můžete ve velkých městech, ale i v těch nejmenších vesničkách, namátkou třeba v Dolanech, Bedenmaisu, Dešenicích, Lamu, Letinech, Degendorfu nebo Nezdicích.

„Letos se opět zúčastní sbory z celé republiky namátkou z Prahy, Hradce Králové, ale samozřejmě také z Pošumaví, jmenujme třeba Šumavan z Klatov nebo Prácheň z Horažďovic. Velká část sborů je součástí akce opravdu pravidelně každý rok,“ popisuje dramaturg festivalu Vít Aschenbrenner. „Během covidu jsme byli trochu v nejistotě, co bude dál a zda akce nenabere jiný směr nebo se neumenší, ale zájem hudebních těles i posluchačů neklesá, ba právě naopak, za to jsme velmi rádi.“

Z bohatého programu Vít Aschenbrenner zve například na dva klatovské koncerty – v pátek 19. května v prostorách bývalého jezuitského refektáře a v sobotu 3. června v atriu kulturního domu Družba. Co se týče Bavorska, rozhodně stojí za zmínku bohoslužba věnovaná festivalu, jež bude sloužena na vrchu Silberberg 27. května. Zde vystoupí sbor Mariella z Plzně. Kompletní informace včetně medailonků účinkujících jsou k nahlédnutí na webu festivalu.

autor: abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio