Plzeňský pivovar zahájil stavbu nové stáčírny

Miliardovou stavbu nové stáčírny piva, kterou zprovozní letos v říjnu, zahájil Plzeňský Prazdroj. Jde o historicky největší investici v plzeňském pivovaru po roce 1989. Investice je součástí přestavby hlavního závodu zaměřené na rozšíření výroby piva Pilsner Urquell. Podnik bude letos v Plzni investovat celkem 1,2 miliardy korun z vlastních zdrojů. Kapacita výroby prémiového ležáku tak koncem roku vzroste z 1,5 na dva miliony hektolitrů.

Stavební náklady nového objektu činí 450 milionů korun, technologie přijde na 550 milionů. V nové stáčírně budou dvě linky. Jedna na všechny druhy lahví s kapacitou 60.000 lahví za hodinu a druhá na plechovky má výkon až 38.000 kusů za hodinu. Nová kapacita nahradí exportní stáčírnu z roku 1967, z níž vychází až 36.000 lahví za hodinu. Druhou stáčírnu s devět let starou italskou linkou Simonazzi firma zachová.

Brána plzeňského pivovaru

Už loni v prosinci zahájil Prazdroj instalaci deseti nových cylindro-kónických tanků ke kvašení a zrání piva. Nyní jich má firma 104. Současně s tanky dokončí letos v květnu třetí etapu sousední varny Pilsner Urquell, kterou podnik zprovoznil předloni v září.

Stavba vzniká na dvou hektarech. Kromě dvou stáčecích linek bude v novém objektu s rozlohou 20.000 metrů čtverečních nový exportní i tuzemský sklad výrobků a nová filtrace. Na další dvě etapy má pivovar připraven ještě tři až čtyři hektary. Zde by měly stát další linka na stáčení do lahví a linka na stáčení do sudů. V současné stáčírně sudů, jedné z největších ve skupině SABMiller, firma naplní až 1000 sudů za hodinu.

Pivo

Stáčírna má být jedno z nejzajímavějších míst v pivovaru. Už příští sezonu zpřístupní firma její dokončenou část v rámci návštěvnické trasy.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio