Po deseti letech se obyvatelé Radčic v Plzni konečně vyspí. Hluk z průmyslové zóny kontrolují čidla

2. srpen 2021 12:55, aktualizováno

Obyvatelé domů, které stojí jen 400 metrů od průmyslové zóny v Plzni Radčicích, se za 10 let pořádně nevyspali. Zároveň si v noci ani nemohou otevřít okna, protože v průmyslové zóně se pracuje nepřetržitě. I proto hluk v okolí zóny monitorují speciální čidla.

Z nedaleké průmyslové zóny v Plzni v Radčicích byl slyšet ve dne v noci konstantní hluk. Stroje z některých firem navíc neutichaly ani během víkendu. Teď už je situace klidnější. Radčický městský obvod totiž nechal do okolí průmyslové zóny nainstalovat několik čidel, která intenzitu hluku nepřetržitě sledují.

„Představte si, že vás v sobotu ráno vzbudí otryskávání forem tlakovým vzduchem, který má kolem 130 decibelů, rezonuje to v plechový halách a vy bydlíte 400 metrů od toho,“ přiblížil Martin Vainer situaci, kterou prožíval deset let.

Boj o snížení hluku v průmyslové zóně trval několik let

Do boje proti hluku se kromě místních lidí zapojilo také vedení městského obvodu Plzeň 7 i občanská sdružení. Intenzitu hluku měřili několikrát také hygienici. Po tlaku na vedení některých firem z průmyslové zóny se podařilo situaci stabilizovat. K tomu, aby se v budoucnu opět nezhoršila má pomoci 5 čidel měřících hluk.

Čidla by pomohla vedení obvodu argumentovat, pokud by se situace v průmyslové zóně opět zhoršila. „Síť bezdrátových čidel nám dává do rukou poměrně mocný nástroj na to, jak argumentovat objektivně, pokud by se situace opět zhoršila,“ poznamenal starosta MO Plzeň 7 Rolando Arias.

Pokud by se jednalo o dlouhodobé a zároveň výrazné překračování zákonných limitů hluku, mohlo by to mít dopad na zdraví lidí žijících v blízkosti průmyslové zóny. Limity hluku jsou odlišné pro vnitřní a vnější prostory. Základní zákonný limit hluku pro vnitřní chráněný prostor je 40 a pro vnější 50 decibelů. Posouzení vlivu hluku na zdraví člověka je však navíc individuální.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio