Po Plzni začnu nosit tričko s nápisem „NEJSEM PETR“

26. únor 2015

V souvislosti s uvedením české premiéry hry Aladin byl hostem dopoledního vysílání Českého rozhlasu Plzeň divadelník, scénograf a výtvarník Matěj Forman. A vyprávěl nejen o divadle, ale i o dětských zkušenostech před kamerou ve filmech o rodině Homolkových, nebo o zážitcích, které si přivezl z natáčení filmu Goya, jehož režisérem byl jeho tatínek Miloš Forman.

Když nedávno sledoval jeden ze snímků o Homolkových, nebyl schopen rozpoznat, které z tehdy pětiletých dvojčat je on a které jeho bratr Petr. U sledování byli i jeho přátelé z Francie a svérázný český humor z doby čerstvé normalizace chápali trochu jinak než on. Na tu dobu vzpomíná rád: nevnímal kameru a pamatuje si, jak jim tehdy všechny palce držela především babička. A taky na pohlavky, které občas schytal od své filmové maminky Heleny Růžičkové.

Aladin měl premiéru v roce 2013 v Marseille – tohle město bylo právě v tom roce Evropským hlavním městem kultury. I proto byl vyzván, aby hru „počeštil“ a přivezl letos do Plzně. Stalo se na prknech Divadla Alfa, kam se celá produkce včetně velkých dromedárů téměř nevešla. Však se přijďte na Formanovo pojetí pohádek tisíce a jedné noci podívat.

Jeho dvojče Petr je plně zaměstnán prací uměleckého šéfa týmu Plzeň 2015 a Matěj tvrdí, že tento fakt v podstatě zabránil ponorce, která se za poslední léta kočování pomalu mezi bratry vkrádala. A protože se bratry na ulicích Plzně lidé často pletou, nechá si možná vyrobit tričko s nápisem NEJSEM PETR.

Kolik poznámek si do sešitu napsal během generální zkoušky představení Aladin? Kde se Matěj Forman cítí doma? Jak to tehdy bylo s rolí ve filmu Akumulátor v roce 1993 – hrál v něm Petr nebo Matěj? A jakým směrem půjde Divadlo bratří Formanů po skončení kulturního roku 2015 v Plzni?

Na tyto a řadu dalších dotazů moderátora Stanislava Juríka odpovídá Matěj Forman. Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio