Po pravé čokoládě se netloustne

11. květen 2016

Tvrzení z titulku zaznělo v rozhovoru o čokoládě, o sladkém pokušení, o kolumbijských kakaových plantážích a o aktivitách plzeňského čokoládového klubu Sedmero paprsků. Miluše Lusková a Pavel Svítek by o osudu svého života – čokoládě – dokázali hovořit celé hodiny. Ve studiu Českého rozhlasu Plzeň muselo postačit necelých 40 minut.

Po celou dobu své návštěvy nechali hosté otevřenou devítipřihrádkovou kazetu se vzorky kakaového másla, rozdrcených bobů, stoprocentní čokolády nebo obalených kávových zrn. A při ochutnávání došlo na řadu témat, která zajímají každého.

Kazeta se vzorky kakaového másla, rozdrcených bobů, stoprocentní čokolády nebo obalených kávových zrn

Objevení čokolády

První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky, připravovali i kakaové nápoje. A čokoláda z kolumbijských surovin je dlouhodobě vysoce ceněnou pochoutkou. O pěstování na plantážích, sušení a drcení se tam dnes starají celé rodiny. Vše je podmíněno osázením úrodné půdy, které bývá nedostatek.

Do Čech se hotová čokoláda z kolumbijských surovin dostává ve formě „penízků“ nebo nalámaných tabulek a nesmí se k ní přimíchávat žádné další ingredience. Rozhodně nesmí dojít k šizení formou levných náhražek a ke slazení rafinovaným cukrem.

Není čokoláda jako čokoláda

Nejlépe si ji člověk vychutná rozpuštěním na jazyku, chuť se ještě zvýrazní ve chvíli, kdy si pravou čokoládu dopřejete v šálku a teplou. Ale jak poznat tu pravou? Třeba i podle sluchu, což jsme si zlomením jedné kostičky přímo ve studiu ukázali. Pravá čokoláda má pak řadu pozitivních dopadů na lidský organismus: podporuje metabolismus, tvorbu antioxidantů a je předepisována i lékaři při některých typech diet.

Kakaové boby

A vhodné úpravy kolumbijské čokolády? Oblíbené a velmi chutné je dražování. A když do čokolády obalíte kávové zrno nebo oříšek, je to rovněž velká dobrota. Jak vznikne bílá čokoláda? A jaká surovina se do čokolády přidává, abychom ji mohli označit za mléčnou? Je vždycky nutné sledovat procenta kakaa na obalech od čokolády?

Poslechněte si záznam rozhovoru Stanislava Juríka s Pavlem Svítkem a Miluší Luskovou z plzeňského čokoládového klubu Sedmero paprsků.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.