Po vichřici Sabine zůstaly na Železnorudsku škody za desítky tisíc korun

19. únor 2020 15:35

Týden po silném větru je život v Železné Rudě opět v normálu. Město, obyvatelé i majitelé lyžařských středisek sčítají škody a řeší je s pracovníky pojišťoven.

Lyžařský areál Nad nádražím už je v plném provozu, i když tam stále sčítají škody, které silný vítr napáchal. „Jeden strom nám spadl na vlek a dalších asi pět stromů podél vleku. Dále jsme měli poškozené turnikety a popadané nějaké ochranné prvky. Celkem toho bylo poměrně dost. Náklady zatím sečtené nemám. Vše řešíme s pojišťovnou a postupně budou docházet faktury. Myslím si, že škoda se bude pohybovat v řádech desetitisíců,“ uvedl majitel areálu Ladislav Zísler.

Škody způsobené orkánem Sabina na Železnorudsku

Vichřici Sabinu připomínají na Železnorudsku už jen vyvrácené a rozřezané stromy u silnic. Nejvíc se vichřice vyřádila na plechové garáži hasičů na Hojsově Stráži. „Jde o největší způsobenou škodu. Garáž byla kompletně zničená. V tuto chvíli jednáme s pojišťovnou o náhradě škody. Jakmile dostaneme náhradu, pravděpodobně zakoupíme tu samou garáž novou. Jinak došlo ještě k poničení několika plechů na našich střechách, na technických službách. Rozbité byly i jedny dveře a dvoje okna. Škody nebyly nijak zásadní, v tuto chvíli je máme všechny už napravené,“ řekl starosta Železné Rudy Filip Smola.

Se Sabinou se na Železnorudsku spolčil bobr

K dalším škodám přímo ve městě patří i utržená střecha na jednom z bytových domů, které patří společenství vlastníků. Obyvatele v Železné Rudě při vichřici potrápil i dlouhodobý výpadek dodávek elektrické energie. V této souvislosti se energetici potýkali s jednou nečekanou překážkou. „Možná to bude znít trochu úsměvně, ale komplikace přinesl i bobr. Kvůli jeho činnosti nebylo snadné opravit jeden stožár vysokého napětí, protože se k němu zaměstnanci firmy ČEZ nemohli dostat. Sloup se totiž nacházel přímo v nově vzniklém jezeře, které bylo ohraničeno hrází, jež vytvořil právě bobr,“ doplnil Filip Smola.

V městských lesích paradoxně žádné velké škody vítr nenapáchal. „Je to až kupodivu, když se podíváme na to, jaké škody napáchala vichřice na infrastruktuře. Co se týče městských lesů, tak tam jsou škody minimální. Určitě to bude do sto metrů krychlových polomového dříví, které bude zpracováno a využito podle jeho kvality. To znamená, že část dříví bude na stavební řezivo, část bude na palivo,“ dodal místostarosta Železné Rudy Petr Najman.

Generali Česká pojišťovna zatím v celém Plzeňském kraji eviduje zhruba 800 škod za 19 milionů korun, uvedl to její mluvčí s tím, že toto číslo není konečné, protože pracovníci vzniklé škody v terénu stále dokumentují.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio