Poběžovice začaly s obnovou sakrálních památek

2. červenec 2015

Lokalita kolem obce na Domažlicku letos se opravy dočkají boží muka, zámecká kaplička a socha svatého Jana Nepomuckého.

Poběžovice na Domažlicku a jejich okolí jsou bohaté na sakrální památky. Město jich napočítalo zhruba 120 a začalo s jejich postupnou obnovou. Mezi prvními se do restaurátorské dílny dostala nemovitá kulturní památka - více než 500 let stará žulová boží muka.

Památka ležela rozbitá a zarostlá v rokli. Je třeba ji proto důkladně očistit. Restaurování takového prvku trvá zhruba dva měsíce. Současně s tím probíhá i první dokumentace. Boží muka z restaurátorské dílny akademického malíře Jaroslava Šindeláře by se na své místo u Poběžovic měla vrátit do konce července.

„Do budoucnosti určitě se zvolí nějaké jedno datum, kde se tam lidé sejdou. Je taková představa, že by děti hrály i nějaké divadlo a bylo by spojené s legendou, která se k tomu místu váže," řekl starosta města Hynek Říha.

Během příštích dvou let by se mělo opravit zhruba dvacet sakrálních památek

Ještě v průběhu léta by se obnovy měla dočkat i kaplička u zámku. Na řadu pak přijde i socha svatého Jana Nepomuckého z dílny Jana Brokoffa, která je úplně stejná jako socha téhož světce na pražském Karlově mostě. Dělala se totiž podle stejné předlohy.

„Socha se musí celá demontovat na několik kusů, uložit do boxů, projde restaurováním a pak se na místě bude zase vracet zpátky. Součástí toho bude i celková úprava okolí, takže si myslím, že v druhé polovině léta či v září by tato významná poběžovická socha mohla být opravena a určitě by zase vzkvétala na náměstí," odhadl starosta Hynek Říha, kdy by se opravená památka mohla opět vrátit na své místo.

Obnova dalších sakrálních památek bude probíhat postupně. V příštích dvou letech by se jí mohla dočkat další dvacítka.

autor: mkl
Spustit audio