Policie s experty upřesňuje, kolik dřeva zničili zloději nelegálním kácením v přísně chráněné zóně u Prášil

29. srpen 2012

Policie na Šumavě dál vyšetřuje kácení a krádež desítek stromů v nejpřísněji chráněné zóně národního parku. Případ, nad kterým i nejzkušenější lesníci nevěřícně kroutí hlavou. Na místě činu - v lese u Prášil - zjišťuje specialista, kolik dřeva zloději ukradli a poškodili. Policie zatím prověřuje podezřelé a vyslýchá svědky.

Jméno osoby, která údajně za krádeží dřeva stojí, policie zná. Vlastně byla velká náhoda, že si podezřelého dění na odlehlém místě někdo všiml. Vedoucí správy parku v Prášilech pan Václav Drha přišel v neděli do lesa a zůstal v úžasu. Parta lidí tu totiž kácela stoleté smrky, borovice nebo jeřáby. Zloději reagovali klidně, nebyli překvapení, do lesa přijeli dokonce s traktorem a valníkem.

Zloději odřezali 74 většinou smrkových polomů nebo vývratů, zhruba polovinu odvezli, zbytek vrátili zpátky do lesa, kde dřevo postupně zetlí.

Krádež dřeva na Šumavě


Podle lesníka Václav Drhy, v první zóně se nekácí, takže se ani stromy neprodávají a jejich tržní hodnota se tedy nevyčísluje. Pokud by takové stromy rostly ve druhých zónách, pak by se jeden kubík prodával za zhruba 1400 korun a způsobená škoda by tedy dosáhla asi 56 tisíc korun, ale nejde prý jen o stromy. Škodu tak vyčíslí povolaní experti a především Česká inspekce životního prostředí.

autor: lum
Spustit audio